Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Caracatița bulgară


Anihilarea unui grup mafiot important cu relații în lumea patronatului și a politicii.

Ameninţat cu pierderea unor fonduri europene de sute de milioane de dolari, pe motivul lipsei de rezultate în lupta cu corupţia, guvernul de la Sofia s-a pus pe treabă şi, destul de eficient, ne spune Petio Petkov, în jurnalul său de corespondent de astăzi.

În cadrul unei operațiuni sub numele de cod „Caracatița” săptamîna trecută la Sofia a fost anihilat un grup mafiot condus de fostul consilier special al directorului Serviciului de securitate națională (DANS) Alexei Petrov, zis Tractorul. Au fost arestate 13 persoane, printre care și un fost șef al serviciului „crima economică” din cadrul aceleiași agenții.

Numele lui Petrov a devenit cunoscut în legătură cu crearea partidului „Ordine, legitate și dreptate”, care a trecut la limită pragul Parlamentului în ultimele alegeri, și cu apariția noului săptămînal „Galeria”.

El a devenit ofițer sub acoperire în 1999, la cererea personală a procurorului general de atunci Nikola Filcev. Acum lideri ai coaliției de guvernamînt au cerut arestarea procurorului.

În cadrul operațiunii au fost percheziționate clubul sportiv „Spartakus”, proprietate al lui Alexei Petrov, și 24 de cluburi de noapte care oferă servicii speciale.

Ministrul de interne, Țvetan Țvetanov, a declarat că grupul mafiot s-a ocupat timp de 13 ani de reket, au exercitat controlul asupră prostituției în capitala, au stors bani din căteva mari companii cu capital de stat, printre care combinatu siderurgic „Kremikovtzi”, au exercitat trafic de influență, spălarea de bani, furt de TVA și altele. Grupul a avut o structura de tip militar.

Capul grupului, Alexei Petrov, este docent doctor și lector la Universitatea economică din Sofia și la cea din Plovdiv, expert în securitate corporativă și activități antitero. El este secretar executiv al celei mai mari organizații a patronatului. S-a numărat, la începutul anilor 90, printre fondatorii companiei de asigurări „Apollo și Bolkan”. Prieten cu fostul ministru de interne Gheorghi Petkanov, pănă nu de mult Petrov a fost considerat a fi eminența cenușie a Agenției pentru securitate națională și măna dreaptă a directorului acesteia Petko Sertov. A fost demis după venirea la putere a partidului centrist GHERB.

Prin anihilarea unor grupuri criminale tolerate de fosta guvernare de centru-stîngă, noii guvernanți demonstrează hotărire de a îmbunătăți imaginea Bulgariei în Uniunea europeană.
XS
SM
MD
LG