Linkuri accesibilitate

Şefii „întreprinderilor municipale” şi salariile lor


Salariile şefilor sus-pomeniţi ar trebui să reflecte munca pe care o fac lunar. Dacă fac minuni, să ia şi 30 de mii de lei pe lună.


Primarul capitalei Dorin Chirtoacă şi-a reiterat deunăzi intenţia de a micşora salariile şefilor întreprinderilor şi societăţilor pe acţiuni municipale al căror pachet majoritar de acţiuni e deţinut de Consiliul Municipal. Acum, zice-se, şefii, care primeau lunar cîte 12-15 mii de lei, vor lua doar cît iau viceprimarii, adică cîte 4500 de lei. O reducere dramatică a lefii care, e de presupus, îi va supăra pe unii şefi. Şi nici nu e sigur că dispoziţia primarului va deveni realitate, pentru că unii dintre managerii cu pricina nu numai se supără, ci şi nu vor să accepte micşorarea substanţială a salariului.

Impresia mea, a unui diletant în economie, este că salariul acestor şefi ar trebui să fie în concordanţă cu eficacitatea serviciilor publice conduse de ei. Să zicem, dacă întreprinderea municipală X e responsabilă de curăţarea trotuarelor oraşului şi nu poate face faţă poleiului apocaliptic, lăsîndu-i pe cetăţeni în voia sorţii şi a Salvării, de ce ar trebui şeful acestei întreprinderi să aibă un salariu exorbitant? Nu zic că el e vinovat, ştim că gheţuşul aici e invincibil, dar dacă întreprinderea nu mă poate ajuta şi nu-şi poate exercita plenar funcţiile, de ce şeful ei ar trebui să aibă un salariu mare?

Sau, să zicem, dacă întreprinderea municipală responsabilă nu evacuează la timp gunoaiele din tomberoane, dacă, pe deasupra, tomberoanele sînt ruginite-fisurate, de ce diriguitorul cu pricina ar trebui să aibă 10-15 mii de lei? Sau dacă întreprinderea are probleme finanicare, cum poate şeful acesteia să aibă un salariu enorm?

Pe de altă parte, dacă aceste întreprinderi prestează servicii de o calitate nemaipomenită şi cetăţenii sînt foarte satisfăcuţi, salariile şefilor ar putea fi chiar mărite. Ce vreau să spun?

Cred că problema salariilor aceştor şefi e alta. Cred că salariile şefilor sus-pomeniţi ar trebui să reflecte munca pe care o fac lunar. Dacă fac minuni, să ia şi 30 de mii de lei pe lună. Dacă însă fac totul de mîntuială, şi 4500 de lei ar putea să fie mult.

În opinia mea, ar trebui cineva foarte competent şi corect să le evalueze efortul depus lunar, nu ei înşişi, şi, în funcţie de rezultatele concrete, să le dea salarii mai mici sau mai mari. Numai că atunci s-ar putea să nu mai vrea nimeni să fie şef al unei asemenea companii.
XS
SM
MD
LG