Linkuri accesibilitate

Aşteptările tinerilor moldoveni faţă de România (Adevărul)


Reportaj despre demontarea gardului de sîrmă ghimpată de pe Prut (România liberă)

Sefa biroului din Romania al postului de radio Vocea Basarabiei acorda un interviu ziarului Adevarul. Multe dintre raspunsuri vorbesc despre asteptarile tinerilor din Republica Moldova fata de Romania. Cei care studiaza in Romania sunt mai atasati de ea si doresc sa aduca Moldova mai aproape de ceea ce poate oferi acum Bucurestiul. Un caz special este al tinerilor din Transnistria, mai legati de Rusia, si care ar trebui atrasi printr-o mai buna sustinere din partea statului moldovean. Jurnalista incearca apoi sa demonteze un loc comun: acela ca moldovenii doresc cetatenia romana numai pentru a pleca mai usor la munca in Occident. Conform sondajelor, sustine Popa, aproape 50% dintre solicitanti declara ca vor sa munceasca in Romania, alti 32% cer cetatenie pur simplu pentru ca se simt romani, 10% sunt interesati sa calatoreasca liber in vest si numai 7% au intentia sa munceasca in Occident.

In interviul din Adevarul, Stela Popa discuta si reactia presei din Rusia in chestiunea scutului american antiracheta. Concluzia multor moldoveni ca “nu ne vom debarasa usor de Rusia” este considerata si consecinta atitudinii prea supuse a Moldovei. Citam din nou: “Republica Moldova a stat in genunchi in fata Rusiei si n-a obtinut nimic. Nici din Transnistria n-au fost scoase trupele, chiar daca in 1999 Rusia s-a angajat sa le retraga. Cu ce ne-am ales? Influentă masiva a mass media rusesti, dependenţă energetică de Rusia, blocaj fata de Occident si… cam atat”.

Romania libera publica un reportaj semnat de Victoria Stoiciu despre scoaterea gardului de sarma ghimpata de la granita Moldovei cu Romania. Operatiunea a inceput cu sapte echipe de graniceri moldoveni, iar semnatara reaminteste cateva lucruri pentru cititorii romani: ca gardul a fost instalat pe Prut de sovietici in 1940, ca o portiune a fost inlaturata in 1990, la initiativa unui deputat sovietic originar din Cahul si care astazi se indoieste ca a facut bine. In sfarsit, ca ultimii 80 de kilometri de sarma ghimpata continua sa impiedice si astazi 187.000 de basarabeni sa treaca in Romania. Nu si sa-si pasca vitele, sub atenta supraveghere a granicerilor inarmati – mai adauga Victoria Stoiciu in Romania libera.
XS
SM
MD
LG