Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației introduce examene standard de admitere la liceu 


Bacalaureat 2023. Imagine din incinta Liceului Teoretic „George Meniuc” din Chișinău
Bacalaureat 2023. Imagine din incinta Liceului Teoretic „George Meniuc” din Chișinău

Absolvenții de gimnaziu care vor dori să-și continue studiile la licee prestigioase, anul acesta vor trebui să susțină examene de admitere, la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real, arată un ordin proaspăt al Ministerului Educației. 

Ordinul emis săptămâna trecută mai prevede că examenele se vor organiza cu supraveghere video, de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) în centre speciale, la fel cum se întâmplă la susținerea examenelor de Bacalaureat.

Documentul descrie examenele drept o „probă suplimentară”, dar fiecare liceu trebuie să decidă dacă are nevoie de această probă și, în cazul că da, să depună o cerere la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare până la sfârșitul lunii aprilie.

Ce este nou față de vechea metodologie

Vechea metodologie spunea că elevii sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului.

Probe suplimentare „de aptitudini” erau prevăzute pentru liceele cu profil sportiv sau artistic și permise în alte licee, cele cu profil umanist, care primeau un număr mare de cereri de admitere. Dar acum, Ministerul Educației creează un cadru unic pentru organizarea acestor examene de admitere.

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor de organizare a examenelor de admitere. Organizarea examenelor centralizat va pune toți elevii în condiții egale, a spus Europei Libere directoarea ANCE, Lilia Ivanov.

Schimbarea este salutată și de Daniela Vacarciuc, directoarea liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău, care a depus deja o solicitare la ANCE. Ea a spus Europei Libere că asemenea examene de admitere vor ajuta liceele care au multe solicitări să-și aleagă elevii „pe bază de merit, așa cum era anterior”.

Câte patru cereri pentru un loc, la liceele prestigioase

Liceele prestigioase din capitală primesc în ultimii ani de trei-patru ori mai multe cereri de admitere decât locurile disponibile.

„Sunt licee care au 50 de locuri pentru clasele liceale, dar au 200 de cereri și atunci această probă va oferi condiții egale tuturor, să nu se trișeze, vor fi asistenți care vor supraveghea aceste examene ”, a mai spus Europei Libere Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Liceul „Vasile Alecsandri” din Chișinău are actualmente trei clase de liceu pentru fiecare an, cu un număr total de 75 de locuri. Directoarea Daniela Vacarciuc spune că liceul este supraaglomerat. Examenele riguroase de admitere pot duce la scăderea numărului de elevi și crea condiții pentru a spori calitatea educației. Vacarciuc mai crede că elevii care nu intră la liceu „pot merge la colegiu sau școli profesionale”.

Reportaj de la școala profesională nr. 5 din Bălți care este prima din Moldova care a implementat învățământul dual
Învață și lucrează în același timp. „Învățământul dual este viitorul școlilor profesionale”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Când și cum vor fi organizate examenele de admitere în licee

Noua metodologie a admiterii în liceu arată că, liceele care solicită organizarea probei suplimentare, trebuie să primească un răspuns de la ANCE în cursul lunii iunie, așa încât să-și poată informa candidații despre examene, în momentul în care aceștia depun cererile de admitere.

Candidații mai trebuie să fie informați despre data și locul unde vor avea loc examenele, iar ANCE trebuie să se asigure că există supraveghere video și câte doi profesori la fiecare 15 candidați, pentru monitorizare.

Lilia Ivanov de la ANCE spune că examenele propriu-zise vor fi organizate după sesiunea de Bacalaureat, în luna iulie. În acest an, examenele de Bacalaureat vor fi organizate în perioada 4-21 iunie în 93 de centre de bacalaureat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG