Linkuri accesibilitate

Politică și circ


Culisele au dat congresului PSD aerul halucinant de chermeză politică

După ce a ratat Preşedinţia României la 70.000 de voturi în favoarea lui Traian Băsescu, Mircea Geoană a pierdut şi funcţia de preşedinte al PSD, la 75 de voturi faţă de Victor Ponta. Eşecul i-a adus o tuşă în plus numelui „prostănac”, dat de Ion Iliescu, şi i-a întărit vocaţia de „loser”. A pierdut pentru că n-a reformat partidul şi din cauza anturajului cu Vanghelie şi moguli de presă.

Victor Ponta nu a câştigat pentru că ar avea calităţile liderului apt să scoată PSD din marasm. Victor Ponta e doar iepurele scos din joben de bătrânul comunist Ion Iliescu, aliat cu scamatorii Năstase, Mitrea şi Mazăre, trei dintre îmbogăţiţii partidului care au probleme cu justiţia, la care se adăugă oportuniştii şi trădătorii de serviciu, plus cei care a vrut să stopeze vanghelizarea partidului.

Dincolo de învinşi şi învingătorii, congresul n-a stat sub semnul dezbaterii doctrinare sau ideologice, al reformelor şi soluţiilor pentru revenirea PSD la putere. Culisele au dat congresului aerul halucinant de chermeză politică, de fapt divers, şi i-a facut pe mulţi să vorbească de brambureală şi de circ. Şi circ a fost.

Mihaela Geoană a pus eşecul soţului în alegerile prezidenţiale pe seama cu flacării violete a lui Traian Băsescu. Nota de esoteric, care i-a adus soţului o celebritate mondială, l-a urmărit ca un blestem, cu colegi îmbrăcaţi în violet şi cu un afiş cu sloganul „Câştigăm împreună, eu şi Vanghelie”. Liderul „garantat Vanghelie” a constatat că s-a „depăşit limita unei campanii decente”. Limita decenţei nu l-a impiedicat tot pe Vanghelie să-l înjure, câteva zilei înainte, ca la uşa cortului. Prezenţa vrăjitoarelor venite să exorcizeze flacăra violet n-a mirat pe nimeni. Congresul a început cu altercaţia între social-democraţi Vanghele şi Pandele, urmată de huiduieli. Asta l-a făcut pe unul dintre vorbitori să exclame: „Am ajuns de râsul lumii”. Intervenţia lui Ion Iliescu, care mai târziu va critica grobianismul şi manelizarea partidului, a liniştit lucrurile. Pitorescul garantat Vanghelie a primit o tuşa mondenă prin uniforma tip Che Guevara a lui Radu Mazăre. Iar spiritul de cumetrie prin atacul prin SMS cu întrebarea "Vrei ca PSD să însemne Ponta, Sârbu, Daciana?", aluzie la căsătoria cu fiica lui Ilie Sârbu, unul dintre liderii PSD. Noua primă doamnă a partidului şi-a mărturist emoţiile: „Am trecut de la agonie la extaz. A fost foarte greu”.

Nici viitorul lui Victor Ponta nu va fi uşor. Îndatorat celor care au pus umărul la alegerea lui, „micul Titulescu” va trebui să devină marele Hercule ca să măture grajdul PSD-ul. Misiunea nu va fi uşoară, a spus Ion Iliescu. Noul lider va trebui să ţină seama de spusele înţeleptului PSD. Ca să se ferească de beţia puterii. Cu un alt prilej, tot Ion Iliescu a spus: „Beţia puterii te duce prin toate etapele: la început eşti cocoş, după aia te transformi în maimuţă, treci apoi prin faza de leu, iar la sfârşit ajungi porc”. E un parcurs străbătut de mulţi politicieni de la noi. După care şi-au frânt şi gâtul şi cariera. Dar au rămas cu banii!
Previous Next

XS
SM
MD
LG