Linkuri accesibilitate

Instituții de stat datorează unor firme private peste 30 de milioane de euro


Veaceslav Negruță

Suma demonstrează cât de acută a fost situația finanțelor publice în anul 2009

Unii din cei mai mari datornici sunt institutii de stat : Serviciul de Informatii si Securitate, Ministerul de interne si cel al agriculturii – a dezvaluit ministrul de finante Veaceslav Negruta care a estimat aceste datorii la peste 500 de milioane de lei.

Ce greutate au aceste datorii, într-un buget de austeritate si cum se descurca firmele private care nu sunt platite ?

L-am rugat pe specialistul în finante Adrian Lupusor de la centrul analitic independent Expert-Group sa ne explice cum a reusit statul sa adune, pâna la sfârsitul anului 2009, datorii de peste 30 de milioane de euro fata de firmele private.

Adrian Lupusor: „Institutiile de stat sunt si ele consumatoare de bunuri si servicii prestate de companii din sectorul privat. In conditiile crizei economice si a instabilitatii bugetare acute la care am fost martori pe parcursul anului 2009, mai multe institutii publice nu au fost in stare sa plateasca pentru aceste servicii si bunuri de care au beneficiat.

Europa Libera: „Contractele au fost semnate, înteleg ca..”

Adrian Lupusor: „Contractele au fost semnate, in cele mai multe cazuri si serviciile au fost prestate, insa transferul nu a fost efectuat. Este o suma foarte mare. Jumate de miliard de lei este o suma enorma, si aceasta suma demonstreaza cat de acuta a fost situatia finantelor publice in anul 2009.”

Solicitat de Europa Libera, purtatorul de cuvânt al guvernului, Igor Volnitchi, a declarat ca aceasta suma de 30 de milioane de euro nu ar împovara peste masura sau ar pune în pericol bugetul de stat, mai ales ca ea este în scadere.

Igor Volnitchi: „La momentul preluarii guvernarii aceasta suma era mult mai mare. Pana la 31 decembrie s-a reusit diminuarea ei semnificativa, astfel incat la moment ea este una rezonabila. Datoria respectiva urmeaza a fi onorata in ordinea prioritatilor. Prioritare pentru guvern sunt platile de ordin social: salarii, pensii, indemnizatii si alte plati din aceeasi categorie. Va veni si randul onorarii datorii interne creditoare.

Europa Libera: „Dar guvernul nu risca nimic? Anumite actionari in judecata?”

Igor Volnitchi: „Daca se va ajunge la anumite situatii dupa care ar putea interveni litigii de judecata, cred ca se vor gasi si solutii amiabile pentru aceste situatii.”

Presedintele Confederatiei Nationale a Patronatelor, Leonid Cerescu considera anormala situatia in care s-au pomenit firmele prestatoare de servicii sau bunuri pentru stat.

Leonid Cerescu: „Agentul economic incheind un contract cu statul are un risc mai mic decat cu un alt agent economic. In cazul cand se intampla neachitari de genul asta, ca atare, statul isi onoreaza obligatiunile cu chiu cu vai. Companiile au dreptul sa actioneze statul in judecata, si statul risca sa acopere in primul rand serviciile pentru judecata si potentialul beneficiul care iar fi venit daca banii ar fi fost pusi in rulaj.”

Leonid Cerescu precizeaza ca firmele private evita, de multe ori, sa actioneze statul in judecata, pentru ca nu au incredere in sistemul judecatoresc autohton. Adesea, spune Cerescu, problemele lor ajung sa fie rezolvate corect, tocmai la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG