Linkuri accesibilitate

Protest împotriva „cedării” traseului de la Palanca


Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă cere CC să anuleze protocolul din 1999 care prevede transmiterea în proprietate ucraineană a traseului

Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă - astfel se numeşte organizaţia care a pichetat sediul MAEIE, protestând împotriva a ceea ce activiştii acestei organizaţii califică drept înstrăinare a unei părţi a teritoriului naţional prin "cedarea traseului de la Palanca Ucrainei." Potrivit membrilor organizaţiei acest act s-ar putea produce peste două săptămâni, când guvernul de la Chişinău ar putea semna actele privin cedarea şoselei de la Palanca, sat aflat la graniţa cu Ucraina. Autorităţile de la Chişinău îşi menţin însă poziţia şi spun că nu e vorba de cedarea teritoriului naţional, ci doar de transmiterea în propritatea Ucrainei a unei porţiuni de sosea din preajma satului Palanca, dar nu şi a pamântului de sub învelişul de deasupra.

Radu Buşilă, unul din organizatorii acţiunii de protest se declară convins că intenţia autorităţilor de la Chişinău contravine legislaţiei naţionale: „Noi suntem împotriva cedării teritoriului naţional de la Palanca şi a semnării oricărui act care ar face o asemenea nedreptate atât a cetăţenilor RM, cât şi a locuitorilor satului Palanca. Subsolul deocamdată ne aparţine, însă există intenţia ca la 11 martie guvernul RM, oficialii să semneze acest act de transmitere a teritoriului, anume accentuez a teritoriului. E nevoie ca Curtea Constituţională să declare drept neconstituţional protocolul adiţional semnat în 1999 şi ratificat în 2001, care prevede transmiterea în proprietate a acestui traseu către partea ucraineană”.

Radu Buşilă spune că există din ce în ce mai multe semnale lansate din diverse cercuri decizionale de la Kiev despre apropiata cedare a teritoriului de la Palanca, dar şi despre o posibilă variantă de preluare a terenurilor de dincolo de şosea ce apartin localnicilor.

Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Valeriu Turea a reiterat astăzi în cadrul unui briefing poziţia exprimată anterior de viceministrul de externe Andrei Popov şi anume că RM va oferi Ucrainei doar segmentul de drum de la Palanca nu şi teritoriul de dincolo de şosea sau subsolul de sub această porţiune de drum.

Valeriu Turea: „MAEIE reiterează existenţa angajamentelor internaţionale care decurg din tratatul de frontieră pentru transmiterea în proprietate Ucrainei a sectorului respectiv. Îndeplinirea acestor angajamente a demarat în 2002 prin transmiterea actului de predare-primire a segmentului respectiv. Acum urmează să fie finalizate procedurile tehnice, dar asta nu ţine deja de competenţa MAEIE.”

Valeriu Turea a declarat că MAEIE a ţinut cont de doleanţele formulate de locuitori ai satului Palanca ca să se poată deplasa nestingherit spre terenurile lor de după şosea.

Valeriu Turea: „La 28 ianuarie la Palanca a avut loc o reuniune a responsabililor serviciilor drumuri ale ambelor ţări cu participarea reprezentanţilor poliţiei rutiere, ai ministerelor de externe, ai raionaului Ştefan Vodă şi ai primăriei locale, propunerile căreia au stat la baza înţelegerilor convenite privind amenajarea şi întreţinerea sectorului de autostradă în cauză. Toate doleanţele reprezentanţilor primăriei au fost acceptate. Astfel s-a luat decizia de a amenaja patru treceri marcate pentru pietoni până pe 1 mai 2010. Iar pe acest sector de drum din 15 februarie 2010 viteza să fie limitată la 60 de km pe oră.”

De altfel, un comunicat al Ministerului moldovean de externe anunta că ieri au luat sfârşit consultările interministeriale moldo-ucrainene desfăşurate la nivel de viceminiştri de externe în cadrul carora au fost abordate mai multe subiecte de interes comun printre care demarcarea frontierei de stat, dinamizarea procesului de recunoaştere a proprietăţilor RM pe teritoriul Ucrainei, inclusiv necesitatea organizării, după o pauză de patru ani, a următoarei şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG