Linkuri accesibilitate

Primul pas (mic) pe calea liberalizării pieței energetice


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Union Fenosa încheie cu centrala de la Cugiurcan primul contrac direct - În martie Moldova devine membră a Tratatului Comunității Energetice (Viena)

De la mijlocul lui februarie, mai precis de pe 12 februarie, a intrat in vigoare legea care face posibila diluarea monopolului firmei Energocom asupra achizitiei de energie electrica. In consecinta compania distribuitoare de curent electric Union Fenosa a incheiat cu centrala de la Cugiurcan primul contrac direct – care reduce tariful pentru energia electrica de la 5,8 centi pe un kilowatt ora la 5,5 centi.

Autoritatile dau asigurari ca este doar prima faza a procesului de liberalizare a pietei, liberalizarea din care ar trebuia sa cistige consumatorii finali gratie scaderii preturilor in mediul concurential.

Vicepremierul Valeriu Lazar, ministrul economiei, a anuntat ca la mijlocul lunii martie la Viena se va semna oficial acordul de admitere a Republicii Moldova in Tratatul Comunitatii Energetice, ceea ce presupune preluarea unor modele europene de gestionare a sectorului energetic.

Valeriu Lazar: „Ce inseamna de fapt preluarea acestor legi in legislatia nationala? Inseamna ca Moldova intra in faza de implimentare a unei pieti energetice perfect compatibile cu regulile de operare pe piata energetica europeana.”

Silvia Radu, directorul companiei Union Fenosa, a anuntat ca semnarea contractului cu Centrala Electrica de la Cuciurgan pe o durata de 13 luni, la un pret de 5.5 centi per kw va stabiliza tarifele pentru consumatori pentru tot anul.

Silvia Radu: „Este foarte important pentru noi ca acest tarif nu va fi schimbat, indiferent de evolutia preturilor la gazele naturale”.

Expertul in electroenergetica, Ion Preaşca se arata sceptic referitor la liberalizarea pietii: „E prea mult spus ca s-au pus bazele liberalizarii. Bazele se pun cand exista o concurenta reala pe piata, cand sunt oferte mari si mai multi operatori.”

Potrivit legii, consumatorii industriali isi vor putea alege distribuitorii de energie incepand cu anul 2013, iar consumatorii casnici din 2015.

Ion Preașca: „Cum s-a intamplat si in Romania in 2007, de la 1 iulie piata a fost liberalizata complet, dar anul trecut nu era niciun consumator casnic care sa-si fi schimbat furnizorul. Fiecare consumator se gandeste: dar imi trebuie mie asta?”

Expertul Ion Preaşca nu vede un rost in acest tip de liberalizare, mai ales care va costa scump fiecare consumator, pentru ca asta include investitii mari din partea operatorilor energetici.
Previous Next

XS
SM
MD
LG