Linkuri accesibilitate

Președintele CSJ nu poate fi destituit în ședința de vineri a parlamentului din lipsă de cvorum


Speakerul Mihai Ghimpu
Speakerul Mihai Ghimpu

Lui Ion Muruianu liderii AIE îi impută numeroasele dosare pierdute de Moldova la CEDO

Parlamentul a amânat astăzi pentru următoarea şedinţă luarea unei decizii privind destituirea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, cerută de liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană. Dezbaterile în Parlament s-au prelungit până seara târziu, iar în jurul orei 21:15 speakerul Mihai Ghimpu a anunţat că decizia nu poate fi adoptată din lipsă de cvorum.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie este criticat în legătură cu numeroasele dosare pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană a drepturilor Omului. Mihai Ghimpu a spus că numărul dosarelor pierdute la CEDO a crescut după alegerea lui Ion Muruianu în fruntea Curţii Supreme de Justiţie în 2007. „Domnule Muruianu, am tot aşteptat să vă daţi demisia, dar întrucât aţi făcut invers, eu vă cer demisia!”, a declarat preşedintele Parlamentului.

În apărarea sa, Ion Muruianu a spus în Parlament că nu este responsabil de hotărârile luate de alţi judecători în justiţia internă, soldate în final cu procese pierdute la Curtea de la Strasbourg. „Judecătorii sunt singurii responsabili de hotărârile pe care le iau și nimeni nu le poate influenţa deciziile”, a spus preşedintele Curţii Supreme de Justiţie. El susţine că toţi cei 440 de judecători moldoveni ar avea cel puţin un caz pierdut la CEDO, în afară de 5, abia angajaţi.

În timpul dezbaterilor din Parlament, fracţiunea Partidului Comuniştilor a părăsit şedinţa. Deputaţii comunişti au acuzat Alianţa pentru Integrarea Europeană că ar intimida Curtea Supremă de Justiţie.

Demisia lui Ion Muruianu fusese cerută şi de un grup de jurnalişti, după ce magistratul a acuzat presa că ar fi jucat un rol „diabolic şi distructiv” în chestiunea dosarelor pierdute la CEDO.

Ion Muruianu este criticat şi în legătură cu procesele împotriva protestatarilor arestaţi în urma tulburărilor post-electorale din luna aprilie 2009, procese ţinute în comisariatele de poliţie. Pre
Previous Next

XS
SM
MD
LG