Linkuri accesibilitate

La moartea violoncelistului american David Soyer


David Soyer
David Soyer

Enescu a fost „un om foarte plăcut, foarte simplu în felul de a fi, lipsit de pretenții, o personalitate extrem de armonioasă.”


La sfîrșitul săptămînii, toate marile ziare americane și-au dedicat rubrica muzicală lui David Soyer, unul din cei mai remarcabili violonceliști ai secolului al XX-lea, care a încetat din viață la New York. Un violoncelist mare admirator al lui George Enescu, de ale cărui îndrumări a beneficiat, așa cum îi declara lui Victor Eskenasy-Moroșan într-un scurt interviu pentru Europa Liberă
.

David Soyer, născut la Philhadelphia în 1923 a început să cînte la violoncel la vîrsta de 11 ani și a studiat cu cei mai mari violonceliști ai secolului trecut, legendarii Emanuel Feuermann și Pablo Casals. A debutat ca solist cu Philhadelphia Orchestra în 1942, a colaborat cu Quartetul Budapesta și a cîntat în anii 50 cu NBC Symphony Orchestra sub bagheta lui Arturo Toscanini.

Marele renume și l-a căpătat ulterior în muzica de cameră, ca membru al Quartetului Guillet, al Trio-ului Marlboro, iar din 1964 pînă în 2002, ca violoncelist al Quartetului Guarneri. A dat cursuri ca profesor în cadrul Festivalului american de la Marlboro, la Curtis Institute of Music la Philhadelphia și a fost profesor asociat al celebrelor școli Manhattan și Julliard, fiind unul din cei mai admirați celiști ai vremii sale, cu un sunet neobișnuit de cald și clar.

Știam că atît el, cît și primul violonist al Quartetului Guarneri, Arnold Steinhardt l-au cunoscut și au primit sfaturile lui George Enescu și, întîlnindu-l, la ediția din 1997 a Festivalului Primăverii de la Praga, i-am cerut să ne spună cîteva cuvinte despre maestrul român.

„L-am întîlnit pe Enescu prin intermediul unui lutier, Jacques Français, care îl cunoscuse în Europa. Cred că aceasta a fost a doua oară cînd l-am văzut. Intîi a fost în casa cuiva, unde Enescu a cîntat împreună cu profesorul meu din acea perioadă Diran Alexenian. Au cîntat o piesă pentru pian și violoncel de Enescu. Pe vreme acea eram student; apoi, cîțiva ani mai tîrziu l-am întîlnit din nou, l-am întrebat dacă pot să cînt pentru el și a acceptat. A fost un om minunat, cu totul excepțional, deosebit de cald, fermecător, o mare figură. Am cîntat o suită de Bach iar el mi-a spus cum să cînt pe coarda liberă, în maniera cea mai bună de a o face. Un om foarte plăcut, foarte simplu în felul de a fi, lipsit de pretenții, o personalitate extrem de armonioasă.”




O personalitate armonioasă și un violoncelist luminos a fost și David Soyer, omagiat unanim zilele acestea și al cărui sunet îl puteți auzi aici într-un vals sentimental de Ceaikovski.
XS
SM
MD
LG