Linkuri accesibilitate

Munca inutilă


Stadionul din Negrești
Stadionul din Negrești

Trăim într-un spaţiu în care efortul inutil e deseori o fatalitate


Ziarul Moldova Suverană a publicat deunăzi un articol al cărui titlu îţi sare-n ochi: SE FURĂ DE LA STAT CA ÎN ANII CEI BUNI. E vorba acolo, între altele, de felul în care sînt valorificate milioanele de lei alocate gospodăriilor silvice pentru plantarea copacilor.

Starea de fapt descrisă de Moldova Suverană e tristă: „Se plantează o anumită suprafaţă cu puieţi, cheltuindu-se bani publici, dar din cauză că nimeni nu o îngijeşte, o bună parte din puieţi se usucă. Aşa că anul următor operaţia cu plantatul pădurii se repetă, alocîndu-se iarăşi sume deosebit de mari. Reiese că cineva îşi freacă mîinile de bucurie, încasînd banul furat “legal” din bugetul statului. Bunăoară, controlul efectuat la gospodăria silvică Străşeni a arătat că în unele cazuri doar 5% din arbuştii plantaţi s-au prins”.

Ce să zic? Nu ştiu cum stau lucrurile în întreg raionul Străşeni, dar în satul Negreşti din acest raion, pe care îl vizitez deseori, procentul puieţilor sădiţi care rezistă e pe semne şi mai mic. E un stadion acolo în jurul căruia silvicultorii şi sătenii au sădit în ultimii doi ani, cu însufleţire, zeci de puieţi, care ulterior s-au uscat. Nu pot să afirm că e vorba de bani furaţi acolo. Nu am dovezi şi nu pot fi atît de sigur că cineva „îşi freacă mîinile de bucurie, încasînd banul furat legal”.

E mai degrabă acolo un soi de ciudăţenie autohtonă numită EFORT INUTIL. Atunci cînd plantează puieţii în jurul stadionului din Negreşti, silvicultorii şi sătenii sînt veseli, animaţi, şi muncesc cu osîrdie, cu seriozitate. Ei nu lucrează de mîntuială atunci cînd sădesc copacii, ci, dimpotrivă, sînt pătrunşi de sentimentul că fac ceva important pentru comunitate.

Din păcate, efortul lor nu are o continuare şi de aceea devine inutil. Pe cît de însufleţiţi sînt în momentul în care sădesc copacii, pe atît de indiferenţi devin ulterior, lasînd firavii puieţi în voia sorţii. Şi puieţii se usucă implacabil. În mod normal te întrebi: dar la ce bun să te mai oboseşti, sădind aceşti puieţi, dacă ştii bine că ulterior te va durea-n cot de ei? La ce bun să foloseşti în aşa fel banii statului? Doar ca să mimezi activitatea?

Ei bine, îmi este greu să răspund la această complicată întrebare. Trăim într-un spaţiu în care efortul inutil e deseori o fatalitate căreia nu trebuie să-i căutăm explicaţii…
XS
SM
MD
LG