Linkuri accesibilitate

Statele Unite și criza financiară din Grecia


Propuneri de măsuri în Congresul american pentru a ține sub control deficitul bugetar.

Un membru al Congresului american sustine că actuala criza bugetară din Grecia s-ar putea repeta si in Statele Unite, daca nu vor fi luate masuri adecvate. Ce are la baza aceasta comparatie ? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Adjunctul presedintei Camerei Reprezentantilor, deputatul democrat de Maryland, Steny Hoyer a spus ca Statele Unite trebuie sa mareasca impozite si sa reduca cheltuieli, pentru a tine deficitul bugetar sub control si a evita o criza de proportiile celei din Grecia.

„Se poate intimpla si aici. Daca nu modificam actuala directie se va intimpla si aici” – a spus Hoyer. Deputatul, care este un aliat apropiat al Casei Albe a spus ca e nevoie de o cale moderata, care sa evite excesele dictate de ideologie, fie ea de dreapta sau de stinga. Steny Hoyer crede ca o abordare echilibrata are sanse sa obtina aprobarea marilor partide. Deputatul de Maryland a amintit de comisia, creata de presedintele Obama pentru imbunatatirea disciplinei fiscale, initiativa pe care unii o interpreteaza ca fiind o recunoastere ca Congresul nu poate sa ia deciziile pentru care a fost ales.

„Este usor sa folosesti reducerea deficitelor ca pe un artificiu demagogic. Adevarul e insa ca nu putem avea success fara sprijin bipartizan”- a spus Hoyer. El este de parere ca noua comisie prezidentiala trebuie sa aiba in vedere o mare varietate de masuri posibile, fara sa excluda pe cele controversate: cresterea veniturilor bugetare si reducerea unor ajutoare sociale. Liderul democrat a aratat ca proportia datoriei publice fata de produsul national brut este periculos de mare. Daca nu se vor lua masuri concrete, creditul va deveni din ce in ce mai inaccesibil.
„Nu vom fi primii care esueaza”—a spus Hoyer, continuind, „Spania sub Habsburgi. Franta sub Ludovic al 16 lea. Imperiul Otoman in secolul 19. Imperiul Britanic in secolul 20. Toate au fost subminate de imprumut in exces, dobinzi si datorii. Noi nu sintem scutiti. In fiecare perioada aceste chestiuni fiscale tin de securitatea nationala si reprezinta cheia succesului”.

Hoyer pune deficitul record pe seama reducerilor de impozite efectuate de fostul presedinte Bush in timp ce administratia sa a cheltuit masiv cu razboaiele din Irak si Afganistan. Deputatul si-a exprimat speranta ca noua comisie prezidentiala va gasi solutii adecvate. Presedintele Obama si-a numit de-acum reprezentantii. Congresul inca nu a facut-o.
XS
SM
MD
LG