Linkuri accesibilitate

Corupție în Agenția bulgarilor din diasporă


Secretarul general al agenției făcea parte dintr-o grupare criminală care falsifica contra cost actele necesare obținerii cetățeniei bulgare

Stefan Nikolov, secretar general al Agenției bulgarilor din diaspora, este, se pare, primul din seria de funcționari corupți care au căștigat sute de mii de euro din comerț cu adeverințe false. Documentele sînt necesare pentru a se dovedi proveniența bulgară a candidaților pentru cetățenie. Ofițeri din Serviciul național de combatere a crimei organizate au perchiziționat locuința și cabinetul lui Nikolov. Sediul agenției se află în clădirea președinției. Responsabil pentru aceasta instituție este vicepreședintele Anghel Marin.

Semnale pentru neregulile și corupția ce însoțesc procesul de redobăndire a cetățeniei bulgare au apărut în presa sofiotă după venirea la putere a partidului centrist GHERB. Nikolov a făcut parte dintr-un grup criminal care aranja, contra bani, acordarea de cetățenie unor persone din Republica Moldova și Ucraina, care nu sînt etnici bulgari.

Procurorul municipal, Nikolai Kokinov a declarat că au fost colectate suficiente probe pentru ca membrii grupului să fie aduși în fața justiției. Arestările vor continua în următoarele zile.

Stefan Nikolov a fost numit secretar general al Agenției bulgarilor din diaspora în anul 2002. A fost președinte al Partidului oamenilor de afaceri și al partidului Bulgaria nouă.

Parlamentul din Sofia a aprobat, în prima lectură mai multe amendamente la Legea cetățeniei, menite să urgenteze procedura redobîndirii pentru bulgarii din diasporă și să elimine corupția. Se apreciază că profitul de pe urmă comerțului ilegal cu documente false necesare obținerii cetățeniei bulgare, depășește 6 milioane de euro pe an.

Pe listă celor care așteaptă se află acum 60 000 de cereri – cea mai mare parte din Macedonia și Republica Moldova.

Politigraf

XS
SM
MD
LG