Linkuri accesibilitate

Vot de neîncredere contra guvernului Timoșenco


Iulia Timoșenko părăsind sala Parlamentului
Iulia Timoșenko părăsind sala Parlamentului

Parlamentul ucrainean a demis-o pe Iulia Timoșenco din funcția de prim ministru.


Noul preşedinte al Ucrainei, Victor Ianucovici a făcut un pas major astăzi pentru a-şi consolida puterea. El a obţinut în Parlamentul de la Kiev un vot de neîncredere în guvernul Iuliei Timoşenco, rivala sa din campania prezidenţială
.

Partidul Regiunilor condus de Ianucovici, considerat a fi un politician pro-rus, poate forma acum o nouă coaliţie de guvernare. Dar Timoşenco a promis să facă totul pentru a-l împiedica să guverneze, din noua sa postură de lideră a unei opoziţii pe care o vrea unificată.

Eroina Revoluţiei Portocalii din 2004, care s-a prezentat la alegerile prezidenţiale de luna trecută ca fiind singura speranţă a democraţiei din Ucraina, şi-a pierdut postul de şefă a guvernului. Împotriva guvernului Timoşenco au votat astăzi 240 din cei 450 de deputaţi din Parlamentul de la Kiev, inclusiv 7 in propriul ei bloc politic.

Cerînd demiterea guvernului, un proeminent deputat al Partidului Regiunilor, Mykhola Azarov a spus că Iulia Timoşenco s-ar face vinovată de adâncirea crizei economice „catastrofale” în care se află Ucraina. Azarov a spus că „guvernul a refuzat să ia vreo măsură serioasă împotriva crizei anul trecut, a vândut şi secat resursele interne ale ţării, a acumulat datorii colosale şi a nu a făcut nimic pentru viitor”.

În apărarea sa, deja fosta şefă a guvernului ucraineană a spus că, dimpotrivă, a evitat un colaps financiar al Ucrainei, a menţinut ajutoarele sociale pentru ucraineni şi a apărat independenţa ţării. Dar, anticipînd rezultatul votului, Timoşenco a spus înainte ca acesta să aibă loc că va trece imediat la unificarea unei opoziţii democratice puternice faţă de noul preşedinte, Victor Ianucovici: „Dacă Ianucovici crede că va putea juca în pace golf şi tenis, în timp ce camarila sa îşi va împărţi în voie patrimoniul strategic al ţării, pot spune că golful şi tenisul nu-i vor ticni”. O retorică războinică, pe fundalul unei bătălii pierdute.

Votul de astăzi este văzut drept ultimul act prin care au fost scoşi de la putere liderii pro-occidentali ai Revoluţiei Portocalii, care l-au împiedicat pe pro-rusul Victor Ianucovici să devină preşedinte în 2004.

Dar Ianucovici nu doreşte să întoarcă spatele şi electoratului portocaliu. Se aşteaptă că îl va nominaliza ca viitor premier, în urma înfiinţării unei coaliţii de guvernare noi, pe fostul şef al băncii naţionale, Serhiy Tihipko sau pe fostul ministru de Externe, Arseniy Yatsenyuk. Ambii au candidat la primul tur al alegerilor prezidenţiale în ianuarie şi au reputaţia de politicieni centrişti.

Chiar şi aşa, mulţi îl suspectează pe Ianucovici că va încerca să readucă ţara în braţele Rusiei şi nu cred declaraţiilor sale făcute luni la Bruxelles. Aflîndu-se acolo în prima sa vizită în străinătate, Ianucovici a declarat că integrarea în Uniunea Europeană rămâne prioritatea politicii externe a Ucrainei. Dar vineri el călătoreşte la Moscova, ocazie să-şi aplice în practică o convingere anunţată în ziua inaugurării ca preşedinte: aceea că Ucraina poate câştiga de pe urma unor relaţii pe picior de egalitate atât cu Moscova, cât şi cu Occidentul.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG