Linkuri accesibilitate

90% din drumuri mai mult sau mai puțin desfundate


Un studiu realizat de IDIS Viitorul constată că legislația favorizează drumurile naționale în detrimentul celor locale

Dupa una din cele mai geroase ierni, peste 90 la suta din drumurile moldovenesti sunt in stare foarte proasta. Institutul Viitorul se intreaba intr-un studiu cine este responsabil de repararea acestor drumuri si pune sub semnul intrebarii anumite legi care obliga primariile sa le repare, in conditiile cand primariile nu-si pot onora obligatiile financiare fata de alte prioritati.

Primarul orasului Stefan Voda, Gheorghe Anghel, ne-a spus ca primaria nu-si poate permite sa aloce bani pentru reparatia drumurilor in acest an: „Pentru orașul Stefan Voda avem nevoie de aproximativ 76 de milioane de lei pentru repararea drumurilor cu suprafata tare. Finantarea nu se face nici intr-un fel. Noi cautam resurse financiare suplimentare, proiecte sau bani din vanzari de terenuri, mijloace fixe. Aceste resurse le directionam acolo.”

Gheorghe Anghel a pregatit si niste solutii: „Taxa rutiera ar trebui sa fie directionata suta la suta la primarii, iar puterea centrala ar putea folosi pentru repararea drumurilor nationale alte resurse: accize, granturi internationale care sunt oferite in calitate de donatii sau credite. Autoritatile centrale au surse mult mai mari din care ar putea sa faca aceste cheltuieli.”

Prezentand studiul Institutului Viitorul, expertul Ion Beschieru a remarcat ca in ultimul deceniu s-au scris foarte multe strategii de reparare a drumurilor, care nu au fost adaptate insa la realitate: „Chiar sa luam strategia „Satul Moldovenesc”. Se mentioneaza ca autoritatile locale vor planifica in bugetele locale fonduri pentru realizarea strageiei. De unde, daca veniturile locale sunt insuficiente. Este foarte mic procentul care se colecteaza din venituri locale. Restul, 80 la suta, se formeaza din transferuri de la centru. Cum pot APL sa planifice resurse atunci cand banii lipsesc chiar si pentru exercitarea altor competente de baza, care sunt mult mai importante.”

Ion Beschieru a mai gasit o eroare in buchia legii: „Legea prevede ca cel putin jumatate se cheltuie pentru drumurile nationale, dar nu prevede o limita sau o cota minimala care urmeaza sa fie cheltuita pentru drumurile locale. Autoritatile au liberatatea sa planifice chiar 100 de procente din fonduri pentru drumurile nationale”.

Directorul executiv al Uniunii Transportatorilor, Eugen Datco ne-a explicat ca din cauza acestor nelamuriri din legislatie urmeaza un lant logic de pierderi: „Pierderea transportatorilor in anul 2008 era de 2,5 miliarde lei anual: anvelopele, consumul de benzina, piesele de schimb si viteza miscarii”.

L-am contactat si pe Boris Gherasim, vice-ministrul Transporturilor si Infrastructurii drumurilor, care considera ca nu e nevoie de noi ajustari ale legii: „Noi avem suficiente formule pentru a clarfica situatia si a face fata lucrurilor. Avand in vedere ca anul acesta fondul rutier s-a majorat de 2 ori si ceva fata de anul trecut, noi vom repara anul acesta mediu si capital, un numar mai mare de km decat anul trecut”.

Viceministrul transporturilor Boris Gherasim a mai explicat ca drumurile nationale au un trafic rutier mai mare, iata de ce, în opinia sa, ar fi firesc sa li se aloce mai multi bani decat drumurilor locale, care vor trebui sa mai astepte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG