Linkuri accesibilitate

Proiecte energetice pe agenda discuțiilor Nazarbaev - Băsescu


Nursultan Nazarbaev
Nursultan Nazarbaev

Ideea unui oleoduct care sa traverseze Azerbaidjanul şi Georgia spre Marea Neagra pentru a fi transportat spre România cu ajutorul tancurilor petroliere

Republica Kazahstan este cel mai important partener comercial al Romaniei din Asia Centrală, a declarat astazi presedintele roman Traian Băsescu dupa discutiile pe care le-a avut cu omologul sau Nursultan Nazarbaev. Cu toate acestea, schimburile comerciale dintre Kazahstan si Romania au fost anul trecut de doar 800 de milioane de dolari.

Proiectele energetice dintre cele doua state au fost cele care au tinut, insa, capul de afis al vizitei pe care a facut-o Traian Basescu in Kazahstan. Practic Nursultan Nazarbaev a facut schema de export a petrolului kazah, care in viziunea lui poate fi transportat printr-un nou oleoduct care sa traverseze Azerbaidjanul şi Georgia spre Marea Neagra pentru a fi transportat spre România cu ajutorul tancurilor petroliere. Acest traseu ar face Kazahstanul mai putin dependent de conductele rusesti. Presedintele Nazarbaev a declarat că petrolul furnizat Romaniei ar putea fi transportat printr-un oleoduct care ar pleca din portul românesc Constanţa spre Trieste in Italia.

KazMunaigas, compania kazaha de stat, a cumparat in Romania societatea Rompetrol, care detine cea mai mare rafinarie autohtona si se afla la Navodari, pe malul Marii Negre. Aceasta achizitie devine vitala in acest plan al Kazahstanului, de a duce petrol in occident pe o ruta care sa ocoleasca Rusia. In acelasi timp Romania are sanse sa devina un punct strategic pe viitoarea harta energetica a Europei. Kazahstanul a produs in 2009 1,5 milioane de barili de petrol pe zi si preconizeaza sa-si dubleze productia in anii urmatori

Presedintele roman considera ca ambele tari au nevoie de o relatie bilaterala mai activa, fiindca Romania poate fi beneficiara resurselor energetice, dar si a materiei prime necesare producerii de combustibil nuclear, pentru reactoarele centralei de la Cernavoda. In acelasi timp, Romania poate fi, potrivit lui Traian Basescu, un partener pentru dezvoltarea industriala a Kazahstanului atit in ceea ce priveste productia de echipamente petroliere, nucleare sau energetice.
XS
SM
MD
LG