Linkuri accesibilitate

Girofarurile vieţii noastre de zi cu zi


Ambuteiaj pe străzile Chișinăului

E nevoie să lărgim străzile vechi, care în anii tranziţiei au devenit neîncăpătoare.


Aflu că miercuri o autospecială a Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, însoţită de maşini ale Poliţiei Rutiere, s-a deplasat pe cele mai aglomerate străzi din capitală pentru a testa reacţia şoferilor. Poliţiştii urmau să le aplice amenzi de 500-600 de lei şoferilor care nu dau întîietate de trecere autospecialei cu girofar.

O să spun din capul locului că nu cunosc rezultatele acestei „verificări”. În mod cert, şoferii autohtoni trebuie să aibă îndemînarea de a se feri repede din cale pompierilor sau ambulanţelor cu girofaruri. Atunci cînd e vorba de incendii sau de vieţile oamenilor fiecare secundă contează.

Pe de altă parte, circulaţia pe străzile Chişinăului, nu numai pe cele mai aglomerate, a devenit de la o vreme într-atît de anevoioasă, încît deseori nici o îndemînare îndelung exersată nu te va ajuta să dai prioritate maşinii cu girofar. Ce poţi să faci atunci cînd auzi sirena pompierilor în timp ce eşti prins într-un ambuteiaj ca într-o menghină? Mai nimic. Şi, se ştie, în ultimii ani multe ambulanţe au ajuns cu întîrziere la pacienţi din cauza ambuteiajului şi traficului sufocant.

Ce vreau să zic? Putem amenda cu însufleţire, pe mică de ceas, şoferii, şi efectul dorit să nu mai vină. Mai e nevoie să facem ceva cu ambuteiajele, e nevoie să lărgim străzile vechi, care în anii tranziţiei au devenit neîncăpătoare, e nevoie să facem parcări subterane şi, fireşte, să scăpăm odată de drumurile ciuruite de gropi. Atunci şi cerinţele faţă de şoferii care ezită să dea prioritate maşinilor cu girofar vor fi justificate, nu vor ridica semne de întrebare.

Am impresia însă că un caz aparte e cel al maşinilor cu girofaruri ale guvernanţilor. Cel puţin pînă nu demult, cortegiile cu girofaruri ale conducătorilor nu au avut probleme şi nici ambuteiaje nu au existat pentru ele. Mie mi s-au întipărit în memorie cîţiva „zei” cu girofaruri, însoţiţi de maşini ale poliţiei cu megafoane care ne somau asurzitor să ne dăm la o parte. Ţin minte cum toţi şoferii şi pietonii părăseau speriaţi carosabilul cu o dibăcie uluitoare pentru a curăţa şoseaua aleasă de marii conducători. Aşa că sînt cazuri cînd maşinile cu girofaruri nu întîmpină absolut nici un obstacol.
XS
SM
MD
LG