Linkuri accesibilitate

Trei baterii a cîte opt rachete interceptoare


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu critică detractorii sistemului american anti-rachetă

Preşedintele Romaniei Traian Băsescu a vorbit astazi la Ministerul Apărării Naţionale despre importanţa negocierilor cu partenerii americani in vederea amplasarii elementelor scutului antirachetă. Presedintele a explicat ca vor fi trei baterii a cite opt rachete şi ca participarea Romaniei la proiectului scutului antiracheta este o onoare.

Aprarea antiracheta este un sistem care are rolul de a detecta, urmari, intercepta si distruge rachete inamice. Sistemul care va fi instalat in Romania a fost concepută ca protectie impotriva rachetelor cu raza medie de acţiune. Pe 5 februarie anul acesta preşedintele Basescu a anunţat că Romania acceptă programul de aparare anti-rachetă american, care prevede staţionarea de rachete interceptoare pe teritoriul tarii începind din 2015, pentru a proteja de potenţiale atacuri cu rachete balistice de tipul celor care exista de pilda in Iran.

Traian Basescu i-a criticat astfel pe cei care insista asupra pericolului instalarii acestui sistem de aparare si care fac “propaganda” in acest sens desi stiu ca “este un sistem defensiv, neconvertibil în sistem ofensiv si care are misiunea sa apere teritoriul naţional si al altor state din Sud-Estul Europei, toate state membre sau viitoare membre ale NATO".

Seful statului a accentuat la sedinta de bilant a Ministerului Apararii importanta perteneriatului dintre Armata Statelor Unite si Armata Romaniei, amintind in acest context si deschiderea centrului NATO de instruire de la Oradea, in vestul tarii, unde militarii sint specializati in culegerea informatiilor. Proaspat intors dintr-o vizita fulger in Afganistan, unde Romania are aproape 1000 de soldati, Traian Basescu a vorbit despre importanta gasirii informatiilor in zonele de conflict in conditiile in care pina la inceperea conflictelor din Irak si Afganistan “se credea ca satelitii fac tot”. Realitatile de la fata locului au demonstrat, spune presedintele roman ca operatiunile de culegere a informatiilor cu structuri specializate ale armatelor ramin vitale. Potrivit lui Traian Basescu “Armata romana a fost probabil cea mai pregatita armata din acest punct de vedere si in Irak si in Afganistan”.

Pe de alta parte presedintele roman a amintit ca Armata nu este suficient de dotata pentru misiunile pe care le desfasoara in afara tarii si a accentuat ca 2010 va fi un an greu in Afganistan, unde NATO va trebui sa-si suplimenteze fortele pentru a evita un esec care sa duca la decredibilizarea Aliantei.
XS
SM
MD
LG