Linkuri accesibilitate

„Cartier” - 15 ani de elan editorial


Gheorghe Erizanu
Gheorghe Erizanu

Interviu cu directorul editurii Gheorghe Erizanu

Cea mai faimoasă editură din Republica Moldova a început cu împrumuturi de la persoane fizice, iar astăzi are peste 25 de angajaţi, cinci librării în Chişinău, un partener în România şi peste 1000 de titluri publicate în colecţiile Rotonda, Poesis sau Cartier istoric.

Primele două cărţi tipărite au fost Lunaticul nopţii scitice de Nicolae Popa şi Frumoasa lumii de Mihai Eminescu, într-un tiraj de 1000 şi, respectiv, cinci mii de exemplare.

Gheorghe Erizanu și Dumitru Crudu
Gheorghe Erizanu: „Am început de la două titluri. Am publicat cîţiva ani în jur de cincizeci-şaizeci, ca în ultimul timp să ajungem la 90-100 de titluri pe an.”

Europa Liberă: O furcă a drumului pentru editura Cartier a fost publicarea Dicţionarului enciclopedic ilustrat.

Gheorghe Erizanu
: „Atunci cînd am venit cu o lucrare enciclopedică deideologizată - era prima de o asemenea anvergură – colegii editori din România au început să ne privească altfel.”

Europa Liberă: Cele mai grele vremuri pentru editură a fost cînd la putere s-a aflat partidul comuniştilor.


Gheorghe Erizanu: „Partidul comuniştilor tot timpul a privit editura ca pe o chestie propagandistică şi ideologică: de aceea, voiau să ţină sub control activitatea editorială, iar pe cei incomozi încercau să-i marginalizeze. Lucrurile astea le-am simţit pe pielea noastră.”

Europa Liberă: Încă de la începuturile ei, editura Cartier şi-a difuzat cărţile în Republica Moldova şi în România.

Gheorghe Erizanu
: „90 de procente din cărţi vindem în România, iar dacă 10 la sută vindem în Republica Moldova e deja foarte bine.”

O altă operă a editurii Cartier e transformarea lanţului de librării care-i aparţine din nişte simple magazine în nişte spaţii culturale în care mereu se întîmplă ceva, după cum ne-a mai spus Gheorghe Erizanu. Aşa cum şi în această seară are loc un maraton poetic care a început la ora şase şi se va termina cu mult după miezul nopţii.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG