Linkuri accesibilitate

Eforturi americane de mediere a păcii în Orientul Mijlociu


Președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas cu trimisul special american George Mitchell la Ramallah în ianuarie 2010
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas cu trimisul special american George Mitchell la Ramallah în ianuarie 2010

Intilnirile lui Biden sint menite sa ofere asigurari israelienilor ca raporturile privilegiate cu Statele Unite ramin o prioritate a administratiei americane.


Diplomatia americana incearca sa deblocheze convorbirile de pace israeliano-palestiniene. Cu ce sanse ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Trimisul special american, George Mitchell a sosit in regiune simbata in speranta ca un anunt vizind reluarea dialogului de pace israeliano-palestinian sa poata fi facut pe durata vizitei in Israel a vice-presedintelui Joseph Biden, care debuteaza azi.

Presa israeliana a informat ca un anunt ar putea fi facut in aceasta seara sau miine, dupa ce Mitchell va purta convorbiri si cu liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Departamentul de Stat american a reiterat ca obiectivul Statelor Unite este existenta a doua state, Israel si Palestina, care sa convietuiasca pasnic in regiune si ca acest obiectiv nu poate fi atins decit prin negocieri directe. Comunicatul mai arata ca daca pe durata negocierilor una dintre parti nu isi respecta angajamentele, Statele Unite vor da dovada de transparenta si comunica situatia reala.

In presa din regiune au circulat informatii ca Washingtonul ar fi oferit garantii scrise palestinienilor ca daca negocierile intra in impas, din cauza uneia dintre parti, vinovatia va fi stabilita si comunicata public. Oficialitati americane au negat ca ar exista un astfel de document, precizind ca e posibil ca palestinienilor sa le fi fost facuta o astfel de promisiune, dar nu in scris.

Convorbirile ar urma sa dureze patru luni, echipa lui George Mitchell jucind rolul de mediator. Ideea reluarii dialogului a fost impulsionata luna trecuta cind Liga Araba a oferit sprijin pentru participarea palestiniana, chiar daca Israelul nu ingheata constructia de asezari evreiesti in teritorii ocupate.

Vizita vice-presedintelui Biden in Israel este prezenta americana la cel mai inalt nivel in acea tara, de la inaugurarea presedintiei Obama. Intilnirile lui Biden sint menite sa ofere asigurari israelienilor ca raporturile privilegiate cu Statele Unite ramin o prioritate a administratiei americane si ca America continua garantiile de securitate oferite Israelului. Biden urmeaza sa rosteasca o alocutiune la Universitatea Ramat Aviv, in care va elogia creativitatea tehnologica a Israelului. El se va deplasa si in capitala palestiniana Ramallah, in Iordania si poate si in Egipt, daca presedintele acelei tari se va intoarce la timp din Germania, unde a avut o interventie chirurgicala. Un alt obiectiv al vice-presedintelui Biden este sa coordoneze politica cu privire la Iran cu aliatul Israel.
XS
SM
MD
LG