Linkuri accesibilitate

„Demararea din gara de așteptare - dreptul la libera circulație”


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Primul ministru Vlad Filat despre obiectivele politicii externe a Republicii Moldova la est și la vest


Vladimir Filat
: Din păcate cetăţenii Republicii Moldova au fost ţinuţi într-o gară de aşteptare şi în această perioadă de 20 de ani vedeau doar cum se mişcă trenurile într-o direcţie sau alta. Ceea ce reprezenta promisiuni electorale, în funcţie de partidele, care veneau la guvernare. Unii promiteau că-i duc în uniunea Rusia-Bielorusia, alţii în Uniunea Europeană şi, de fapt, au rămas în aceeaşi gară. Or, acum este necesar, să fie deschise porţile şi cetăţenii să urce în trenul ăsta, pe care ni l-am asumat cu toţi, l-am identificat şi să ne mişcăm, nu doar cu ochii urmărind trenul, să ne mişcăm toţi în direcţia asta europeană. Asta înseamnă că trebuie să avem dreptul la libera circulaţie.”

Europa Liberă: Ce cere actualmente Comisia Europeană de la guvernare?

Vladimir Filat: „Implementarea tuturor angajamentelor, pe care ni le-am asumat să le îndeplinim.”

Europa Liberă: Sunt nişte aspecte tehnice? E altceva?


Vladimir Filat
: „Ajustarea legislaţiei, reformă, dar şi abordarea în actul de guvernare.”

Europa Liberă: Implementarea Convenţiei privind miculul trafic la frontieră vă dă dureri de cap?


Vladimir Filat: „Ca orice proces complex, care este şi greu în implementare. Acest Acord presupune implicarea foarte multor instituţii şi a unui volum extraordinar de mare de muncă, inclusiv la documentare.”

Europa Liberă: Dar şi aşteptările cetăţenilor sunt mari.

Vladimir Filat: „Ele sunt şi justificate, aceste aşteptări. Bun, au fost depistate anumite inconvenienţe la implementarea prevederilor Acordului. Este regretabil, însă le-am constatat, am început să discutăm. Vreau să mulţumesc şi cu această ocazie modului în care partea română, colegul meu, domnul Emil Boc, intervine, şi sunt foarte implicaţi şi găsim soluţii în a le rezolva. Şi asta demonstrează că avem relaţii bazate pe pragmatism, realism şi interes comun – să asigurăm oamenii noştri cu condiţii, în care să se mişte liber, să circule liber, să poată beneficia de drepturi, de libertăţi.”

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, vorbeaţi ceva mai devreme, pare-se încă atunci, când vă aflaţi la Washington, că în această primăvară nu excludeţi o vizită la Moscova, pentru a avea o întrevedere cu omologul Dvs rus, Vladimir Putin. Rămâne pe agendă această deplasare în capitala Federaţiei Ruse?

Vladimir Filat: „Dacă merg la Moscova, merg să mă întâlnesc cu domnul prim-ministru al Federaţiei Ruse, aşa cum am avut acea înţelegere prealabilă în convorbirea telefonică. Dacă o să fie să se confirme vizita, mă voi deplasa şi voi avea această întâlnire. Avem ce discuta. Ceea ce ţine de relaţiile noastre economice, ceea ce ţine de relaţiile noastre politice, de ce nu? Despre perspectivele relaţiilor noastre. Noi ne dorim ca în continuare să avem relaţii predictibile, relaţii pragmatice, bazate pe respect reciproc. Sigur, una din problemele pe care vrem să o discutăm ţine de această problemă gravă, pe care o avem, problema transnistreană. Rolul Federaţiei Ruse este un rol important în reglementare şi urmează să-l joace.”

Europa Liberă: Cât de realistă rămâne această cale de integrare europeană a Republicii Moldova, din moment ce Chişinăul priveşte mai mult spre Vest, iar Tiraspolul spre Răsărit?


Vladimir Filat: „Eu nu privesc separat Chişinăul de Tiraspol. Transnistria, în general, este parte componentă a Republicii Moldova şi acolo unde este Chişinăul, acolo este şi Tiraspolul şi acolo va fi Tiraspolul unde va fi Chişinăul. Noi trebuie să avem coerenţă în acţiunile noastre şi să nu dezechilibrăm. Nimeni nu a spus şi dincolo de faptul că nu a spus, nu insistă asupra faptului, că atunci, când ne pornim în procesul ăsta de integrare europeană, este obligatoriu să avem relaţii ostile cu cei din Federaţia Rusă. Şi de aceea trebuie să vedem lucrurile ca atare.”

Europa Liberă: Domnul Filat, dacă e să vorbiţi despre relaţia moldo-rusă în aspect economic, care ar fi problemele ce trebuie soluţionate prioritar? Deocamdată şirul acestor probleme mi se pare că este foarte mare.


Vladimir Filat
: „Scoaterea tuturor barierelor în calea produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, în calea exporturilor, desigur, în Federaţia Rusă. De ce nu? – o revenire şi rediscutare a acelor oportunităţi investiţionale pentru investitorii ruşi în Republica Moldova. Asigurarea cu condiţii decente pentru cetăţenii noştri, care se află în Federaţia Rusă şi multe alte asigurări sociale, de care au nevoie cetăţenii noştri. Deci, avem multe probleme, multe chestiuni de discutat şi sunt sigur că avem posibilitatea să rezolvăm din aceste probleme.”
XS
SM
MD
LG