Linkuri accesibilitate

„Decît politică, mai bine ați face un borș gustos acasă!”


Deputatele Ana Guțu, Maria Postoico și Liliana Palihovici consideră că în Moldova femeia este prea puţin lăsată să ajungă pe scena politică

Valentina Ursu: Femeile care fac politică în Republica Moldova n-au atâta vizibilitate, precum cancelarul german Angela Merkel. Şi asta pentru că, deocamdată, bărbaţii politicieni le ţin pe rivalele lor în umbră, aşa după cum sugerează deputata liberală Ana Guţu, cu care discut despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

Ana Guţu: “Bărbaţii de fapt, uneori, sunt foarte geloşi pe femei, atunci când ele dau dovadă de competenţe mai mari, sau de capacităţi de lucru mai mari, sau de abilităţi de manager. Şi există această atitudine, un pic misogină din partea bărbaţilor, atunci când văd o femeie superioară lor şi lucrează mai bine decât ei, este mai eficientă decât ei. Şi din această solidaritate bărbătească se nasc condiţiile de competiţie neloială.”

Europa Liberă: Deputata comunistă Maria Postoico crede şi ea că femeia este prea puţin lăsată să ajungă pe scena politică autohtonă.

Maria Postoico: „Probabil că şi noi suntem vinovate şi acele partide, care nu vor să promoveze doamnele.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi fost vicepreşedinte al Parlamentului. Să vă întreb, un caz concret, când v-a fost mai uşor să promovaţi o anumită problemă?

Maria Postoico: „N-a fost niciodată uşor. De fiecare dată se punea întrebarea – pentru ce şi de ce.”

Europa Liberă: Şi totuşi, de ce tot mai greu îşi fac femeile auzită vocea?, - am întrebat-o şi pe deputata liberal-democrată Liliana Palihovici. A cui să fie vina?

Liliana Palihovici: „Este o vină împărţită. Bărbaţii nu sunt gata încă să accepte ca egal femeile în discutarea şi luarea deciziilor în politică. Şi vina femeiei că nu este suficient de pornită să se implice în politică. Probabil, că trebuie mai multă ambiţie din partea femeilor şi mai multă încredere, că sunt la fel de bune, chiar poate în multe cazuri şi mai bune ca bărbaţii, să facă faţă tuturor acelor provocări, care îi apar în faţă, atunci când este implicată în politică.”

Europa Liberă: Se fac auzite unele voci, care spun, că doar pe timpul guvernării comuniste femeia a reuşit să se plaseze în fotolii de decizie, precum ar fi spicher sau premier. De ce alte partide nu dau voie femeilor să apară în prim plan?

Liliana Palihovici: „Eu nu aş spune că nu dau voie alte partide şi niciodată nu am fost susţinătoarea ideei că pe timpul cela a fost o participare activă şi deplină a femeiei. Mai mult aş zice că o manipulare. Dacă urmăriţi acum, când doamna Greceanîi este în Parlament, aţi auzit-o vreo dată să iasă cu vreo replică la toate învinuirile care i se aduc? Să prezinte careva argumente, că nu este aşa, cum demonstrează acuma documentele, care sunt desecretizate? Nimic. Adică, este încă o dovadă a faptului, că la acel moment, deciziile n-au fost luate de ea, ci au fost dictate din alte părţi, şi ea a fost doar acel, nu ştiu, poate nu este corect să zic, acea piesă într-un mecanism mare, care executa deciziile altora.”

Europa Liberă: Doamna Postoico, credeţi că femeile, care fac politică în Republica Moldova, ar putea, să zicem, să aibă aceeaşi vizibilitate, precum o are cancelarul german Angela Merkel?

Maria Postoico: „Noi suntem cam departe, dar oricum trebuie să tindem spre asta. Totul depinde încă la noi, în Moldova, de bărbat. Cum este în familie, aşa este şi în societate.”

Europa Liberă: Bărbatul preferă s-o vadă mai mult în bucătărie, decât în politică.

Maria Postoico: „Exact aşa este. Chiar îmi aduc aminte, unii mi-au spus chiar: doamnă duceţi-vă şi faceţi un borş gustos acasă, decât să faceţi politică. Eu le-am spus, că reuşesc şi aceasta – şi borşul să fie gustos şi politica am să mă strădui ca s-o fac destul de bună.”

Europa Liberă: Aşadar, în Republica Moldova femei politicieni, consilieri, parlamentari, lideri de partid, au credibilitate. Dar în anumite situaţii ar trebui să mai depună multe eforturi pentru a o menţine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG