Linkuri accesibilitate

Rusia: un martor incomod pentru Vladimir Putin


Marina Salye
Marina Salye

Un interviu cu Marina Salye, copreședintă a Partidului Liberilor Democrați din Rusia.

O pensionară rusă de 75 ani este unul din martorii incomozi ai începuturilor politice ale premierului Vladimir Putin. Fostă membră în legislativul local din St. Petersburg, Marina Salye a provocat în anii 90 un scandal care l-a urmărit pe liderul rus multă vreme. Apoi, Salye a fost nevoită să se ascundă vreme de zece ani, reieşind la suprafaţă printr-un interviu acordat serviciului rusesc al postului nostru de radio. Îl sintetizează Mircea Ţicudean.

În 1992, oraşul St. Petersburg, ca întreaga Rusie, trecea printr-o acută criză economică. Vladimir Putin, adjunct de primar, responsabil cu investiţiile străine, a anunţat că a găsit soluţia. Oraşul urma să exporte materii prime, inclusiv metale preţioase, în valoare de 122 de milioane de dolari, primind în schimb alimente.
Schimbul urma să fie administrat de 19 companii.

Marina Salye, pe atunci membră în legislativul local, a fost unul dintre cei pe care schema lui Putin nu i-a convins. Ea îşi păstrează obiecţiile şi acum, când după zece ani de tăcere a acordat un interviu serviciului rusesc al postului nostru de radio.

Marina Salye ne-a spus, la dacha ei din regiunea Pskov, unde trăieşte de un deceniu, că firmele alese de primăria St. Petersburg pentru programul „metale contra alimente” au fost firme cu un singur scop, alese după criterii obscure. În orice caz, spune Salye, Putin şi oamenii lui nu aveau dreptul legal de a le acorda licenţe.
Salye spune că metalele au fost într-adevăr exportate, dar hrana nu a sosit niciodată, de unde se poate deduce că banii, mulţi bani, au intrat în buzunarul intermediarilor şi al prietenilor lor.

În calitate de preşedinte al unui comitet din legislativul local, Marina Salye a lansat în anii 90 o anchetă. Aceasta a stabilit că Putin procedase incorect şi a cerut demiterea lui. Viitorul preşedinte şi premier n-a fost însă nici amendat, nici urmărit în instanţă.

Scandalul s-a stins în cele din urmă, iar ascensiunea lui Putin a continuat netulburată. A ocupat mai multe funcţii la Kremlin, în vremea preşedintelui Yeltsin, iar în 1998 a devenit şeful Serviciului Federal de Securitate. În august 1999, Yeltsin l-a numit premier şi l-a ales să-i urmeze la conducerea statului.

La vremea aceea, scandalul afacerii „metal contra alimente” era pe deplin uitat. Dar cu o zi înainte ca Yeltsin să-şi dea demisia, un jurnalist a sunat la uşa Marinei Salye. Televiziunea NTV i-a luat un interviu despre evenimentele din 1992 pe data de 30 decembrie 1999. La 31 decembrie, Boris Yeltsin şi-a anunţat demisia, catapultîndu-l pe Putin spre vârful piramidei politice.



Marina Salye s-a transformat, spune ea, într-o stea mediatică. Dar faima i-a adus mai ales riscuri. Deşi recunoaşte că n-a fost ameninţată direct niciodată, pensionara susţine că nici acum nu ar fi în siguranţă.

Marina Salye spune că dosarul tinereţii politice a lui Putin este închis pentru autorităţi, dar că ea este în continuare o persoană incomodă, pentru că puterea ştie că va vorbi, dacă va fi întrebată.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG