Linkuri accesibilitate

Petromidia - „riscuri fiscale și bugetare”


Va plăti KazMunaiGaz datoriile pînă în luna septembrie?

Guvernul roman incearca sa gaseasca lichiditatile necesare supravieturii cotidiene, inclusiv prin vinzarea participatiilor pe care le are la cele aproape 1000 de societati. De asemenea executivul ar vrea sa recupereze si datoriile istorice restante, cum e cazul celor de la compania Rompetrol, companie privatizata la inceputul anilor 2000 si vinduta in 2007 de omul de afaceri Dinu Patriciu companiei KazMunaiGaz din Kazahstan.

Potrivit premierului roman Emil Boc, guvernul se bazeaza pe sumele din datoria Rompetrol ca sursa de venituri la bugetul de stat, dar este si un scenariu in care statul roman ar putea ajunge din nou acţionar majoritar la rafinaria Petromidia. Aceasta rafinarie, aflata la Navodari, pe malul Marii Negre are o pozitie strategica pentru compania kazaha de stat. Prin achizitionarea Petromidia, Kazahstanul si-a facut intrarea pe piata europeana a resurselor energetice. Saptamina trecuta cind presedintele roman a facut o vizita in Kazahstan, omologul sau Nursultan Nazarbaev a vorbit despre un proiect prin care petrolul kazah ar putea fi transportat printr-un oleoduct din portul Constanta spre Trieste in Italia. Petrolul ar urma sa fie rafinat la Petromidia, astfel incit Kazahstanul sa-si valorifice capul de pod de pe care il are la Marea Neagra prin rafinaria Petromidia.

Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze statului roman peste 600 de milioane de dolari, în contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligţiuni de stat din anul 2003. Rambursarea obligaţiunilor Rompetrol a fost luată deja în considerare ca sursă de venituri la buget în 2010, dar in acelasi timp aceasta rambursare a fost trecuta la categoria „riscuri fiscale si bugetare” potrivit site-lui Agentiei Mediafax.

Societatea KazMunaiGaz, care detine rafinaria Petromidia, trebuie sa-si plateasca datoriile catre statul roman pina in luna septembrie. Pe de alta parte revenirea acestei rafinarii in proprietatea statului roman ar putea fi o afacere pentru Romania in acest moment, daca pregateste o strategie de revinzare a acesteia dupa trecerea crizei. In orice caz cita vreme s-au aflat in proprietatea statului roman, rafinariile nu au fost eficiente, fiindca adesea managerii lor infiintau firme capuse prin care isi faceau propriile afaceri in detrimentul statului.
XS
SM
MD
LG