Linkuri accesibilitate

13.03 - Chișinău: Problema dublei cetățenii


Mihai Petrache: „S-a format un grup de lucru, sub egida Preşedinţiei şi s-a elaborat un proiect de acord-tip, care poate fi aplicabil cu oricare alt stat, faţă de care Republica Moldova are interesul de a încheia un asemenea acord.


13 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Problema dublei cetățenii.

Edgar Șelaru: După declaraţiile de vineri ale preşedintelui Petru Lucinschi, privind chestiunea dublei cetăţenii, şeful Aparatului prezidenţial, Mihai Petrache, a făcut astăzi unele precizări la solicitarea postului nostru de radio. El a declarat, că a fost elaborat deja textul unui acord-tip privind cetăţenia dublă, care ar urma să fie propus spre semnare României, Federaţiei Ruse şi, eventual, Israelului. Amănunte în relatarea lui Sergiu Praporşcic.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că sunt gata să recunoască cetăţenia dublă. Preşedintele Petru Lucinschi a declarat, la finele săptămânii trecute, că un grup de lucru de la Chişinău va pleca în curând la Bucureşti, unde se va discuta posibilitatea încheierii unui acord special între Republica Moldova şi România cu privire la recunoaşterea cetăţeniei duble. Şeful statului a spus, că întrevederea grupurilor de experţi va avea loc, după ce Petru Lucinschi va conveni în această problemă cu Emil Constantinescu.

Solicitat de noi, şeful aparatului prezidenţial, Mihai Petrache, a spus că după semnarea şi ratificarea acestui tratat, moldovenii, care au şi cetăţenie română, nu vor mai fi supuşi pericolului de a li se retrage cetăţenia Republicii Moldova. Aceştea vor trebui doar să anunţe, că deţin şi cetăţenia România şi să stabilească, în care ţară vor avea domiciliul permanent. Petrache a spus, că grupul de experţi a elaborat deja proiectul unui acord-tip cu privire la cetăţenia dublă, care va fi propus spre semnare atît României, cît şi Federaţiei Ruse.

Mihai Petrache: „S-a format un grup de lucru, sub egida Preşedinţiei din Ministerul de Externe, Interne, Justiţie, Serviciul de Informaţie şi Securitate şi s-a elaborat un proiect de acord-tip, care poate fi aplicabil cu oricare alt stat, faţă de care Republica Moldova are interesul de a încheia un asemenea acord. Acordurile astea vor fi propuse pe cale oficială de către Ministerul de Externe pentru negocieri şi de a fi semnate ulterior cu statele, care au fost enumerate de preşedintele Republicii – România, Rusia, Israel şi în continuare pot urma şi altele.”

Mihai Petrache a spus, că acordul stabileşte drepturile şi obligaţiile persoanelor cu cetăţenie dublă. Astfel, se prevede că cetăţenia de bază să fie considerată cea a ţării, în care persoana îşi are domiciliul permanent. Potrivit proiectului de acord, moldovenii care au şi cetăţenie română, dar domiciliază în stânga Prutului, vor trebui să-şi satisfacă serviciul militar şi să plătească impozitele în Republica Moldova.

Mihai Petrache: „Să reglementăm care este statutul persoanei care deţine cetăţenia dublă, care sunt drepturile, sau drepturile şi obligaţiunile, pe care el le exercită în raport cu un stat sau altul. Principiul de bază este, că cetăţeanul se foloseşte de drepturile şi exercită obligaţiunile faţă de statul, în care are locul obişnuit de trai. Asta-i serviciul militar. Ce mai poate să fie acolo? – aceeaşi plată de impozite, dreptul de vânzare-cumpărare de teren. Mai pe scurt, sunt anumite restricţii, sau drepturi, care sunt permise numai cetăţenilor ţării date. Este prevăzută modalitatea informării reciproce între statele respective, despre persoanele care dobândesc cetăţenie.” Mihai Petrache ne-a spus, că tratatele, după ce vor fi semnate, urmază să fie ratificate de parlamentele ţărilor semnatare.

Vom aminti că toate gupurile parlamentare de la Chişinău s-au pronunţat deja pentru recunoaşterea cetăţeniei duble. Revenind la declaraţia lui Petru Lucinschi, vom menţiona că acesta a combătut informaţiile, potrivit cărora cetăţenii români vor avea în curând posibilitatea să călătorească în Europa fără vize. Petru Lucinschi a amintit, că admiterea României în Uniunea Europeană este preconizată pentru anul 2007.

Petru Lucinschi a declarat că partea moldoveană va insista, ca trecerea frontierei de pe Prut de către cetăţenii Republicii Moldova să se facă în baza buletinelor de identitate şi nu a paşapoartelor, aşa cum a propus Externele de la Bucureşti.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG