Linkuri accesibilitate

Revista presei internaţionale


Wall Street Journal despre bătălia pentru informații; Financial Times despre bătălia finanțelor publice

„Bătălia pentru informaţie era mult mai simplă pe timpul Războiului Rece” scrie Wall Street Journal menţionând Radio Europa Liberă şi Radio Libertatea ce aduceau ştiri celor de după Cortina de Fier, jucând un rol fundamental în combaterea comunismului. Astăzi, în ciuda tehnologiilor avansate şi a globalizării, piedicile pot fi mult mai mari, iar costurile la fel de ridicate, scrie ediţia europeană a Wall Street Journal în comentariul zilei despre actuala libertate politică şi cea a internet-ului. Recent, ministerul de finanţe din Statele Unite a anunţat că elimină orice fel de barieră ce ar împiedica cetăţenii din Iran, Sudan sau Cuba de a avea acces la internet sau la alt tip de platformă publică electronică. „Cu alte cuvinte”, notează publicaţia, „departamentul american oferă instrumentele pe care opoziţia politică, activiştii sau jurnaliştii le necesită”. Ca dovadă, folosirea tehnologiei avansate le-a permis iranienilor vara trecută să se organizeze împotriva regimului din Teheran, columbienilor să realizeze o demonstraţie împotriva grupării separatiste FARC, iar chinezilor să protesteze împotriva abuzurilor conducerii din Beijing. Totodată însă, tehnologia avansată dă posibilitatea regimurilor autoritare să monitorizeze criticile disidenţilor şi să îi pedepsească. Wall Street Journal aminteşte de un articol al lui Ethan Zuckerman, cercetător la Harvard şi fondator al blog-ului Global Voices, ce scrie de costurile extrem de ridicate care ar fi necesare pentru o platformă alternativă de internet în China, neîncrezător că departamentul american ar fi dispus să ofere asemenea fonduri. Însă, „dintr-un alt punct de vedere”, scrie la final publicaţia americană, „acest tip de investiţie este pe măsura costurilor de transmisie radio din timpul Războiului Rece”.

Tot Wall Street Journal, editia europeană, notează că ultimul raport al Departamentului de stat privind situaţia drepturilor omului în lume arată că în ultimul an problema drepturilor omului a devenit tot mai gravă în China, Iran şi Burma. Deşi SUA s-au declarat un susţinător în promovarea toleranţei şi combaterii extremismului violent, căutând soluţii paşnice în rezolvarea conflictelor, publicaţia notează că totuşi în ultimul an preşedinţia americană a lui Barack Obama nu a înregistrat progrese în promovarea drepturilor omului. În plus, ţări precum Venezuela sau Vietnam au declarat că nu vor lua în considerare rezultatele raportului, iar Rusia şi China au spus că SUA este sursa majoră a violării drepturilor omului. Paradoxal, acestea reacţii de respingere arată că se acordă atenţie raportului american, scrie Wall Street Journal. „Imaginaţi-vă ce benefic ar fi dacă Obama şi-ar alinia mai îndeaproape priorităţile diplomatice la concluziile raportului ”, conchide publicaţia americană.

Financial Times menţionează noul plan al finanţărilor publice ce trebuie stabilit, după criza din Grecia, care se poate extinde în alte ţări, precum Spania şi Portugalia. Există o tabără care face apel la o consolidare a bugetului urmată de măsuri pe termen de cinci ani, iar o altă tabără ce doreşte amânarea reducerii de deficit şi un stimul fiscal mai mare. Financial Times sprijină prima tabără, considerând că altfel se riscă o recuperare pe termen lung. Publicaţia nu crede că o recuperare economică sustenabilă se poate baza pe crearea de noi locuri de muncă în serviciul public. „Recuperarea de durată este un proiect pe termen lung şi mediu”, scrie Financial Times menţionând că noile locuri de muncă trebuie create în mare parte de sectorul privat, în timp ce cel public trebuie să asigure condiţiile pentru o dezvoltare continuă. Cotidianul britanic notează la finalul comentariului că prioritatea numărul unu trebuie să fie stabilirea unui cadru fiscal pe termen mijlociu, unde primii paşi se întreprind deja anul acesta, cu îmbunătăţiri în sectorul sanitar, educaţie, tehnologie, urmate de o protecţie socială pentru cei nevoiaşi, luând în considerare investiţiile pe termen lung necesare pentru redresarea economică.
XS
SM
MD
LG