Linkuri accesibilitate

16.03 - București: Interviu cu Stéphane Cossé (FMI)


Colegiul director al FMI ar putea aproba o extensie a acordului stand-by FMI cu România până în luna februarie 2002.



16 martie 2000

Actualitatea românească.

Interviu cu Stéphane Cossé (FMI). (Realizatori: Radu Stănescu şi Dan Tapalagă)

Stéphane Cossé, reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti, confirmă prognozele ministrului de finanţe, Decebal Traian Remeş, cum că după votarea proiectului de buget, colegiul director al FMI ar putea aproba o extensie a acordului stand-by FMI cu România până în luna februarie 2002.

Expertul în probleme de buget din echipa de negociatori FMI pentru România, Gerwin Bell, a venit la Bucureşti pentru a discuta cu ministerul de finanţe. Este ştiut că în ultimele zile s-a vorbit despre o dispută între Bucureşti şi experţii FMI cu privire la valoarea deficitului bugetar din proiectul de buget. Deşi Stéphane Cossé a recunoscut că această problemă va fi discutată, el a mai spus că nu crede că „vor fi dificultăţi în condiţiile în care obiectivul guvernului este să atingă un deficit de 3%. (...) Discuţiile se referă la mijloacele prin care se va atinge această cifră în ce priveşte nivelul veniturilor şi cheltuielilor”.

Referitor la extensia împrumutului FMI, Stéphane Cossé a declarat că „este o problemă de procedură deoarece programul ia sfârşit la finalul acestei luni. Parlamentul nu va putea aproba proiectul de buget, după cum spune ministrul de finanţe, până la mijlocul lunii aprilie. Aşadar este necesară o extensie tehnică a programului, deoarece este dificil ca o reuniune a colegiului director să aibă loc fără ca mai întâi bugetul să fie aprobat de către parlament. (...)”.

Cât priveşte suma acordată României, această va fi stabilită de către colegiul director FMI.
XS
SM
MD
LG