Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Cei mai mincinoși oameni politici din Bulgaria


Sergei Stanișev, fostul lider al comuniștilor
Sergei Stanișev, fostul lider al comuniștilor

Liderul fostului Partid Comunist și președintele țării sînt pe primul loc într-un clasament al celor mai mincinoși politicieni bulgari.

In jurnalul său de corespondent Petio Petkov ne spune că acum putem determina lejer daca un politician spune sau nu adevărul. Pentru asta nu trebuie decât să numărăm cât de des clipeşte.

Liderul partidului socialist, fost comunist, Serghei Stanișev, și președintele Gheorghi Părvanov, conduc în clasamentul celor mai mincinoși politicieni bulgari elaborat de profesorul de psihologie Petar Ivanov, șef de catedră în două din cele mai prestigioase universități bulgare. Profesorul și colaboratorii acestuia au analizat comportamentul liderilor politici în fața camerelor de televiziune, folosind metoda psihodiagnosticii a schimbărilor de față, sau a mimicii.

Aici indicator de bază este numărul clipirilor. Dacă el este pănă la 30 pe minut se consideră că persoana respectivă nu minte. În cazul rezultatelor ce depășesc 50 pe minut psihologii vorbesc de mincinoși patologici. Dacă acest număr este măsurat cu precizie rezultatele nu pot fi contestate, afirmă omul de știință.

Revenind la cazul ex-premierului și lider al foștilor comunițti profesorul Ivanov menționează comportamentul acestuia în cadrul emisiunii politice „Panorama” din 26 februarie. Răspunzând la întrebări despre rolul prezumptiv al Serviciului de securitate națională în politica în perioada în care a condus executivul, Stanișev a început să clipească cu o viteză de 45 pe minut. Rezultatul este la limita patologicului, afirmă profesorul.

Situația devine și mai gravă când Stanișev afirmă că nimic nu amenința poziția sa de lider și unitatea partidului. În acest caz numărul clipirilor depășește 50 punându-l în categoria baronului Munhausen. Lucrurile se schimbă când Stanișev vorbește despre politica socială și viața sa personală. Atunci frecvența clipirii scade sub 30.

Niveluri patologice a minciunii se observă și în cazul șefului statului și fost lider al socialiștilor Părvanov. El minte când neagă că va face un nou partid de centru-stângă după încheierea mandatului său. Președintele nu este sincer și când vorbește despre rolul său în proiectele energetice cu participarea Rusiei.

Cel mai cinstit politician bulgar este viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov care clipește în timpul interviurilor în medie de 10 ori pe minut. Primul ministru Boiko Borisov deasemeni pare un bărbat cinstit. „Recunosc că Borisov nu îmi este simpatic dar el spune adevărul când vorbește despre intențiile sale de a scoate țara din criză și de a lupta contra mafiei”, declară profesorul Ivanov.
XS
SM
MD
LG