Linkuri accesibilitate

Saakashvili deplînge scandalul mediatic înscenat la Imedi


O înscenare criticată de ambasadorii Statelor Unite, Uniunii Europene şi de patriarhul bisericii ortodoxe georgiene Ilia II

În Georgia, o falsă emisiune televizată de ştiri despre cum Rusia ar fi invadat ţara, iar preşedintele georgian ar fi fost ucis, continuă să provoace controverse la trei zile de la difuzare. Criticată de opoziţie, de biserică, de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia, emisiunea de propagandă în favoarea preşedintelui Mihail Saakaşvili nu se mai bucură acum nici chiar de sprijinul deschis al liderului georgian, în urma panicii provocate printre georgieni.

Televiziunea Imedi care a difuzat falsul reportaj de 30 de minute, a spus că el este fals numai la început. Un început pe care mulţi telespectatori nu l-au prins. Trauma războiului din august 2008 cu Rusia fiind încă proaspătă, numeroşi georgieni au intrat în panică, aflînd că ţara a fost invadată de tancurile ruseşti, iar preşedintele a fost ucis. Reţelele de telefonie mobilă s-au blocat pentru scurt timp, mulţi georgieni încercînd febril să se caute la telefon.

Iniţial, preşedintele Mihail Saakaşvili a apărat reportajul, spunînd că, fals fiind, el reflectă o ameninţare reală care emană de la Moscova. ”Felul în care a fost realizat reportajul a fost unul neplăcut, dar cel mai neplăcut lucru, şi aş vrea ca toată lumea să înţeleagă asta, a declarat preşedintele georgian, este că reportajul a avut o asemănare maximă cu realitatea, s-a apropiat la maximum de ceea ce se poate întâmpla”.

Emisiunea falsă de sâmbătă conţinea şi afirmaţia că lidera principalei mişcări de opoziţie, Nino Burjnadze a salutat pretinsa invazie rusească şi le-a mulţumit militarilor ruşi. Fostă aliată a preşedintelui Saakaşvili, Burjanadze conduce Mişcarea Democratică pentru o Georgie Unită care a organizat un val de proteste maraton anul trecut cu scopul să-l forţeze să-şi dea demisia, considerîndu-l vinovat pe preşedinte pentru dezastruosului război cu Rusia din 2008.

Imedi este o televiziune privată, dar condusă de fostul şef de cabinet al preşedintelui Saakaşvili. Scandalul în jurul reportajului fals a luat proporţii când pe internet a fost publicată înregistrarea unei presupuse discuţii telefonice între directorul Imedi şi o producătoare, din care rezulta că Saakaşvili însuşi ar fi comandat reportajul şi ar fi cerut ca el să arate cât mai aproape de unul real. Directorul Imedi a dezminţit că înregistrarea ar fi veritabilă şi a spus că ar fi fost la rândul ei fabricată, de către serviciile ruseşti.

Chiar şi până la apariţia înregistrării, politicienii opoziţiei georgiene l-au acuzat pe preşedintele Saakaşvili că, pentru a se menţine la putere, încearcă să creeze o realitate virtuală în Georgia, recurgînd la ceea ce au numit „terorism informaţional”. "Saakaşvili are nevoie de o ameninţare permanentă din partea Rusiei, reală sau închipuită. Este singurul său argument pentru a rămâne la putere”, a declarat fosta şefă a diplomaţiei georgiene, Salome Zurabişvili.

La Moscova, ministerul rus de externe a condamnat difuzarea falsului reportaj despre care a spus că este „iresponsabil”, „imoral” şi rezultat al unei atitudini politice „paranoice”.

La Tbilisi, reportajul a fost criticat de ambasadorii Statelor Unite şi Uniunii Europene, precum şi de patriarhul bisericii ortodoxe georgiene Ilia II. Aşa încât, luni, preşedintele georgian şi-a anunţat şi el părerea, spunînd că reportajul a adus daune societăţii georgiene. Într-o declaraţie publicată pe pagina de internet prezidenţială, Saakaşvili repetă că Moscova ar avea planuri agresive împotriva Georgiei, dar adaugă, contrar celor afirmate la început, că ele nu se pot realiza.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG