Linkuri accesibilitate

„Perspective investiționale în Găgăuzia”


Film documentar despre oportunitățile economice ale autonomiei găgăuze

Unitatea teritorial-administrativa Gagauzia si-a lansat un film cu titlul: Perspective investitionale in Gagauzia. Este o prezentare a avantajelor Gagauziei pentru investitorii straini. Filmul este produs de studioul OWH, co-finantat de fundatia Soros Moldova si implimentat de Institutul VIITORUL.

Filmul documentar prezinta oportunitatile legale si fiscale ale autonomiei gagauze si povesti de succes ale investitorilor straini in regiune. Bascanul autonomiei, Mihail Formuzal a declarat ca Gagauzia isi propune sa devina o regiune model pentru investitorii straini: „Reteta noastra este foarte simpla. Noi nu cautam dusmani, noi cautam prieteni. Scopul nostru este sa stabilim legaturi trainice cu diferite regiuni. Europa de astazi este o europa a regiunilor”.

Formuzal spune ca secretul reusitei atonomiei gagauze este o echipa competenta: „Cu 3 ani si jumatate in urma regiunea avea 53 de milioane de lei datorii. Noua ne-a reusit sa intoarcem toti acesti bani fara sa luam credite intre timp. Ne-am straduit sa inlaturam toate barierele birocratice in activitatea firmelor”.

Seful directiei centrale pentru dezvoltare economica din executivul de la Comrat, Vitalii Chiurkciu, spune ca autonomia gagauza isi colecteaza in bugetul propriu taxele de valoare adaugata si accizele, acest fapt e un avantaj intern, dar pentru investitorii europeni Gagauzia are alte avantaje.

Vitalii Chiurkciu: „Putem folosi relatiile noastre comerciale preferintiale cu piata europeana, dar si cu piata CSI. Aceast privelegiu bidirectional terbuie folosit la maximum, dar noi suntem desigur interesati sa-l folosim in special in Autonomia Gagauza”.

Producatorul documentarului, Virgiliu Margineanu s-a aratat surprins de deschiderea cu care au fost primiti in autonomie: „As vrea sa va spun, domnule Formuzal, ca aveti concurenti care va invidiaza si care vor si ei sa faca astfel de filme. E foarte bine, pentru ca un astfel de film e, daca vreti, e o carte de vizita a unei regiuni. Ar fi foarte bine ca fiecare localitate sa aiba aceasta carte de vizita”.

Reprezentanta Fundatiei Soros Moldova, Zinaida Adam ne-a spus de unde s-au inspirat primarii gagauzi, cand si-au schimbat modalitate de administrare a localitatilor: „Anul trecut un grup de primari din Gagauzia au fost intr-o vizita de studiu in Albania si au invatat din experienta autoritatilor locale din cateva orase din Albania. Acestea, cu cativa ani in urma au implimentat un proiect similar.Sper ca in cativa ani Gagauzia va putea primi in vizita astfel de grupuri de primari din alte tari si sa-i invete si pe ei din bunele sale practici”.

Vicepresedintele parlamentului, Iurie Tap a spus Europei Libere ca experienta economica a autonomiei gagauze ar fi un bun exemplu si pentru alte autoritati locale si regionale: „Este si o posibilitate de replicare a acestei experiente. Urmeaza sa invatam de la tot ce e posibil. Este si partea autoritatilor publice centrale, pentru ca, in cadrul legal, le-a creat conditii. Ma refer la posibilitatea de a utiliza suta la suta TVA-ul, accizele etc. Este un supliment esential pentru a asigura acea dezvoltare despre care a vorbit azi guvernatorul. E un exemplu de colaborare intre APL si APC intru realizarea acelui scop comun – prosperarea tarii si a regiunilor in parte”.

Iar Igor Munteanu, directorul-executiv al Institutului Viitorul, a sugerat ca si alte regiuni din Republica Moldova ar trebui sa-si promoveze potentialul economic. Igor Munteanu: „Aceasta strategie a regiunii autonome Gagauzia este un proiect pozitiv. Si acest proiect pozitiv creeaza transformare si creeaza motivatie la nivelul localitatilor pentru ca vad schimbari”.

Filmul a fost multiplicat in 500 de exemplare si urmeaza sa fie distribuit potentialilor investitori si donatori financiari din strainatate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG