Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Prostituție și politică


În plin centrul Clujului a funcţionat o casă de toleranţă patronată de o doamnă originară din R. Moldova; Patroana, barmanii şi una dintre prostituate sînt membri ai Partidului România Mare.


Profesorul de la Iasi, Alexandru Calinescu, descoperă o legătura cât se poate de strânsă intre prostituţie şi politică. Din jurnalul său de corespondent aflam detalii
.

Zilele trecute, pe un canal de televiziune, se discuta despre legalizarea prostituţiei. Discuţia pe această temă revine periodic, de cîţiva ani încoace, fără să se materializeze în vreun fel. Se ştie prea bine că prostituţia este, la noi, în floare. Cea mai veche meserie din lume găseşte, doar avem o economie de piaţă, un teren propice. E greu, dacă nu imposibil, să prevedem dacă se va ajunge la legalizarea prostituţiei. Dar nu acesta este subiectul acestor note ci legătura, uneori neaşteptată şi plină de surprize, dintre prostituţie şi politică.

Cînd parlamentarii noştri locuiau la hotelul Bucureşti, se vorbea mult despre „fetele” care bîntuiau prin restaurant sau pe holuri. Exemplul capitalei nu putea să nu fie urmat de provincie. Un cotidian important ne aduce, de la Cluj-Napoca, informaţii suculente.

În plin centrul Clujului a funcţionat o casă de toleranţă patronată de o doamnă originară din Republica Moldova, pe numele ei Natalia Strechi, cunoscută drept Nataşa. Localul – sau ca să spunem lucrurilor pe nume: bordelul – a funcţionat între 2004 şi 2008. În aparenţă era un bar de noapte, dar accesul era permis numai cunoscuţilor. Poliţia l-a supravegheat din 2006, iar procesul în care Nataşa este judecată pentru trafic de influenţă începe pe 23 martie.

Ei bine, vă veţi întreba: şi ce legătură au toate astea cu politica? Au, după cum veţi vedea de îndată. Patroana, adică doamna Nataşa, barmanii şi una dintre prostituate sînt membri ai Partidului România Mare. În dosar este implicat şi deputatul democrat – liberal Petru Călian, fost România Mare, vizitator consecvent al bordelului. Lista clienţilor de vază e lungă: Ovidiu Călin, actual director al Regionalei de Poştă Cluj şi fin al lui Petru Călian, fostul consilier judeţean Rareş Rusu, un nepot al lui Silviu Prigoană, fostul lider al tineretului din Partidul România Mare Cluj, doi poliţişti cu grade mari, un fotbalist, un luptător (nu ştiu dacă la lupte clasice sau lupte libere), omul de afaceri Serghei Pasanin, patroni de ziare, etc, etc. Lume bună, din crema societăţii clujene. Toţi vor fi, la proces, audiaţi ca martori.

Întrebarea din final nu e una retorică: dacă se va ajunge, într-o zi, să se discute în parlament legalizarea prostituţiei, oare ce poziţie va adopta Partidul România Mare?
Previous Next

XS
SM
MD
LG