Linkuri accesibilitate

27.01.06 - Mozart 250 de ani și Transilvania


Un portret necunoscut al lui Mozart descoperit în Galeria de pictură la Berlin
Un portret necunoscut al lui Mozart descoperit în Galeria de pictură la Berlin

Un interviu cu prof. Ferenc László despre aniversarea lui Mozart la Cluj și lumea muzicală transilvăneană.




27.01.06

Mozart 250 de ani și Transilvania.
Interviu cu muzicologul prof. Ferenc László.

(Realizator: V. Eskenasy)

Președinte onorific al Societății Mozart, profesorul clujean Ferenc László a avut amabilitatea să ne răspundă la cîteva întrebări cu ocazia deschiderii Anului Mozart, prilejuit de împlinirea a 250 de ani de la nașterea compozitorului genial.

Am început prin a-l întreba dacă în Transilvania Mozart a fost cunoscut de contemporanii săi: „Să știți că da și sîntem foarte mîndri. Contele George Banffy, înainte de a fi devenit guvernatorul Transilvaniei, a făcut studii la Teresianum-ul din Viena, s-a integrat plenar în viața politică din capitala Imperiului habsburgic..., devenind un confident influent al împăratului Josif al II-lea. Din 1786 guvernator al Transilvaniei, contele Banffy a reușit să mute guvernarea principatului de la Sibiu la Cluj, ridicînd astfel orașul nostru la rangul de capitală de provincie.

Palatul Banffy din Piața Mare, a găzduit o mulțime de manifestări muzicale sub semnul lui Mozart, Banffy fiind căsătorit cu o aristocrată vieneză a cărei familii a întreținut relații personale apropiate cu Mozart și pe Josefa Palm, o sursă de epocă a declarat-o fostă elevă la pian a lui Mozart. Ea a adus la Cluj, cutuma de tip vienez a concertelor camerale. ...

Avem o dovadă irefutabilă a faptului că Banffy însuși l-a cunoscut și l-a susținut pe Mozart, numele său apărînd pe lista „subscribenților” la un concert al acestuia dat la Viena.

In anii 1790 atît Transilvania cît și celelalte două țări române au fost vizitate de trupe austriece de operă care au cîntat deja, operele, lucrările scenice ale lui Mozart. ... Din acea perioadă s-au păstrat o serie de afișe, care sînt clare, și despre cultul lui Mozart la Cluj, în palatul Banffy se păstrează anumite relatări de presă, de exemplu că de ziua Domniei sale Josefa Banffy s-a cîntat la Palat Cvintetul în mi bemol major, despre care Mozart considera că este cea mai bună lucrare ce a reușit să o compună în toată viața lui...”
XS
SM
MD
LG