Linkuri accesibilitate

Jose Manuel Barroso critică conducerea de la Tbilisi


 Jose Manuel Barroso și premierul georgian Nika Gilauri
Jose Manuel Barroso și premierul georgian Nika Gilauri

Șeful Comisiei Europene a avertizat echipa președintelui Saakashvili că trebuie să continue reformele democratice și să asigure corectitudinea apropiatelor alegeri locale

Uniunea Europeană şi-a exprimat pentru prima oară în mod public nemulţumirea faţă de conducerea Georgiei, una din cele şase ţări ale aşa-numitului „Parteneriat estic”. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso s-a declarat „îngrijorat” de falsul reportaj al invaziei ruseşti, prezentat la sfârşitul săptămânii de o televizune apropiată preşedintelui georgian Mihail Saakashvili. Vorbind ieri la Bruxelles în prezenţa premierului georgian Nika Gilauri, Barroso a avertizat că asemenea gesturi pot mări tensiunea în regiunea Caucazului.

În apărarea guvernului său, Nika Gilauri a spus că televiziunea Imedi, care a difuzat reportajul, este privată, dar a promis că autorităţile georgiene din domeniul audiovizalului vor declanşa o anchetă.

Folosind şi imagini din războiul ruso-georgian din 2008, falsul reportaj de 18 minute informa că trupele ruseşti s-ar apropia de Tbilisi, că preşedintele Saakaşvili a fost ucis şi că mai mulţi lideri ai opoziţiei au trecut de partea inamicului. Pe ecran putea fi văzută la început o avertizare că este vorba de evenimente imaginare, dar această avertizare a dispărut repede, astfel că mulţi telespectatori care au început să privească mai târziu au fost cuprinşi de panică.

Corespondentul nostru la Bruxelles Ahto Lobjakas relatează însă că reportajul de prost-gust nu a fost lucrul care l-a nemulţumit cel mai mult pe Barroso.
Barroso a avertizat conducerea Georgiei că trebuie să continue reformele democratice, inclusiv în domeniul libertăţii presei, dacă vrea să se apropie de UE.
Barroso a insistat că alegerile locale georgiene, programate pentru luna mai, trebuie să fie libere şi corecte.

Corespondentul nostru la Bruxelles scrie că liderii europeni sunt nemulţumiţi de multă vreme de stilul de conducere tot mai autoritar şi mai imprevizibil al preşedintelui Mihail Saakashvili, care fermecase Occidentul în timpul aşa-numitei „revoluţii a rozelor” din 2003. Uniunea Europeană a fost şocată de reprimarea violentă a protestelor opoziţiei georgiene în 2007 şi a fost luată prin suprindere de conflictul ruso-georgian din 2008. O anchetă europeană a cauzelor războiului aproape că a dat vina pe Saakaşvili, acuzîndu-l că a reacţionat în mod exagerat la provocările Rusiei.

Uniunea Europeană are o misiune de monitorizare la liniile de demarcaţie dintre Georgia şi provinciile sale separtiste Abhazia şi Osetia de Sud. Această prezenţă nu este însă populară în unele state membre ale Uniunii Europene. Franţa şi Germania, mai ales, cred că misiunea europeană în zona de conflict ar putea complica relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova, mai ales în eventualitatea unei reluări a ostilităţilor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG