Linkuri accesibilitate

Progrese la negocierile post START?


Hillary Clinton și Sergei Lavrov
Hillary Clinton și Sergei Lavrov

Hillary Clinton și Serghei Lavrov susțin la Moscova că tratativele au intrat în faza finală

Secretarul de stat american Hillary Clinton se afla la Moscova pentru doua zile de convorbiri legate de noul tratat START de dezarmare nucleara, de Iran si de pacea din Orientul Mijlociu. Vineri, la Moscova va avea loc o reuniune a cvartetului pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeana si Statele Unite.

Tinand insa cont de relatiile tensionate din ultimul timp dintre Statele Unite si Israel, este putin probabil ca discutiile de vineri sa aduca rezultate. Criza a fost declansata de anuntul guvernului israelian ca va extinde coloniile evreiesti in Ierusalimul de est. Comunitatea internationala a criticat vehement initiativa, palestinienii au protestat violent.

Asa ca pe agenda Secretarului de stat Clinton la Moscova raman de fapt doua subiecte importante, de actualitate si cu o posibila finalitate: dezarmarea nucleara si Iranul, mai bine spus noile sanctiuni pe care Statelor Unite vor sa le impuna impotriva Iranului, banuit ca are un program nuclear militar pe langa cel civil.

In decembrie 2009 a expirat acordul americano-rus de reducere a arsenalelor nucleare START, semnat in 1991. Noul tratat este ambitios, prevede o reducere cu cel putin 25 la suta a numarului de focoase nucleare strategice si rachete deja amplasate. Numai ca persista o serie de divergente intre cele doua parti legate de metodele de verificare dar si de planul american de a amplasa in Europa, inclusiv in Romania, elemente ale unui scut anti-racheta. Din perspectiva Moscovei, aceste scut dezechilibreaza balanta strategica in favoarea Statelor Unite. In consecinta cere partii americane sa faca anumite concesii, in alte domenii.

„Suntem in faza finala a negocierilor” – a declarat cu putin timp in urma ministrul de externe rus Lavrov, intr-o conferinta de presa comuna cu Hillary Clinton. Iar secretarul de stat american a adaugat: „Facem progrese substantiale in negocierile privind noul acord START, este ce ni se comunica de la Geneva” (unde, precizam noi, au loc tratativele la nivel de experti). Asa ca suntem increzatori, a continuat Clinton, ca vom avea un acord final in scurt timp.

Negocierile au inceput cu noua luni in urma. Este mult, este putin? James Dubin, fost secretar de stat adjunct pentru Europa, remarca: „Acest tratat este mereu in pragul finalizarii dar nu se incheie niciodata. Se pare ca de ambele parti sunt inca obiectii serioase”.

Pe de alta parte, Steve Pifer, fost ambasador al Statelor Unite in Ucraina, reaminteste sa primul tratat START a fost negociat 6 ani, asa ca actualele tratative par sa inainteze mult mai repede.

Nimeni nu se asteapta ca Hillary Clinton sa se intoarca de la Moscova cu un tratat finalizat, dar incheierea cat mai rapida a negocierilor ar fi un semnal puternic ca relatiile americano-ruse au fost relansate, asa cum vrea presedintele Barack Obama.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG