Linkuri accesibilitate

90% dintre români cred că șomajul va crește anul acesta


Sondaj GfK: 60% din respondenți consideră că o duc mai rău financiar decît cu un an în urmă

Doar doi din zece romani cred ca situatia lor financiara se va imbunatati in acest an. 40 la suta dintre romani cred ca venitul lor ramine acelasi, in vreme ce alti 40 la suta se asteapta ca situatia lor financiara sa fie mai proasta in acest an.

Potrivit unui Barometru facut de GfK Romania si cofinantat de Comisia Europeana 2009 a fost unul dintre cei mai prosti ani pentru romani, iar 2010 nu se anunta mult mai încurajator, în conditiile în care romanii îsi considera situatia financiara si perspectivele actuale mai putin bune decat la începutul lui 2009. Astfel, daca în luna februarie 2009 aproape jumatate dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor era mai rea decat acum un an, în februarie 2010 procentul celor care o duc mai rau din punct de vedere financiar a urcat la aproape 60%.

Potrivit studiului GfK, neîncrederea în stabilitatea locului de munca a ramas la fel de ridicata ca si în 2009, astfel ca 90% dintre romani cred ca somajul va creste în decursul acestui an. Potrivit statisticilor numarul persoanelor care primesc ajutor de soamaj a crescut la peste 700 de mii, ceea ce insemana peste 7 la suta din forta de munca a tarii, la care se adauga alti citeva zeci de mii, care au iesit din perioada de somaj, dar nu si-au gasit nimic de lucru.

Pesimismul populatie se poate constata si in intentiile romanilor de a-si cumpara sau schimba masina, fiindca doar 10 la suta de gindesc la asa ceva, in vreme ce doar 5 la suta spera sa achizitoneze o casa. In ambele situatii guvernul a incercat sa stimuleze consumul, prelungind programul rabla, prin care daca duci la casat o masina veche primesti un bon valoric de 1000 de Euro, care conteaza la acchizitionarea unei masini noi. Si programul prima casa a fost prelungit, iar guvernul continua sa subventioneze o dobinda preferentiala pentru cei care nu au in acest moment nici o casa si doresc sa-si cumpare una de pina la 70 de mii de euro

Asadar viziunea romanilor asupra perspectivelor economice ramine prea putin optimista, de aceea si tendinta de a consuma tot mai putin este tot mai pronuntata. Acest lucru este insa ca o frina in economia romaneasca, fiindca descurajaza productia.

Politigraf

XS
SM
MD
LG