Linkuri accesibilitate

24.03 - Chișinău: Senatorul Ion Iliescu în vizită


Ion Iliescu
Ion Iliescu

Întrebat de ce până la ora actuală nu a fost semnat un tratat de bază România-R. Moldova, senatorul Ion Iliescu a spus că nu cunoaşte evoluţia discuţiilor asupra tratatului.



24 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Ion Iliescu la Chișinău.

Dan Ionescu: Deşi neoficială, vizita efectuată vineri la Chişinău de către preşedintele Partidului Democraţiei Sociale, Ion Iliescu, a fost una cu toate onorurile – de la fanfară militară, până la formula de adresare, cel puţin bizară, de: „domnule prim-preşedinte al României”. Mai multe despre programul vizitei de la Eleonora Lisnic
.

Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale din România, senatorul Ion Iliescu, a declarat la şedinţa Clubului naţional de presă, că vizita sa la Chişinău se bazează pe invitaţia Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi că programul vizitei sale nu conţine nici un element de campanie electorală.

Universitatea Liberă Internaţională din Moldova i-a acordat astăzi senatorului Ion Iliescu titlul de „Doctor honoris causa”. Ceremonia s-a desfăşurat în incinta Palatului Republicii, unde domnul Iliescu a rostit şi un discurs. După aceasta, Ion Iliescu a avut o întâlnire cu trei lideri parlamentari – ex-preşedintele Republicii Moldova, liderul Convenţiei Democrate, Mircea Snegur, preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov şi liderul Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei.

În seara zilei el avea programată o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinshi, şi urma să participe la o emisiune la postul particular de televiziune, Catalan.

La clubul de presă, Ion Iliescu a fost întrebat, în primul rând, ce crede despre aşa-zisa afacere a „firului roşu”. Iată răspunsul: „N-a existat aşa ceva. Este o gogoaşă, o invenţie, o diversiune. Eu cred, că e oarecare panică în rândurile guvernanţilor, care în momentul de faţă nu mai au un mesaj credibil către populaţia ţării. Şi opţiunea exprimată este, neavând mesaj constructiv, adoptarea unei tactici distructive. Gândirea unui program de discreditare a adversarului.”

Întrebat de ce până la ora actuală nu a fost semnat un tratat de bază România-Republica Moldova, senatorul Ion Iliescu a spus că nu cunoaşte evoluţia discuţiilor asupra tratatului şi că a auzit numai comentariile în această problemă a unor cercuri de la Chişinău, şi mai puţin de la Bucureşti: „Eu cred că nici n-ar fi potrivit în perioadă de luptă electorală să se finalizeze acest tratat. Trebuie să-l vedem mai cu atenţie. Eu cred că un astfel de tratat, aşa cum am formulat la vremea respectivă, când am deschis negocierile asupra lui, el trebuie să fie nu un tratat obişnuit. Între două state vecine. Ci trebuie să fie un tratat particular. Este vorba de relaţii între două state româneşti.”

Domnul Iliescu a mai fost solicitat să dea apreciere iniţiativei unor forţe politice de la Chişinău, privind crearea uniunii interstatale România-Republica Moldova: „Aşa ceva trebuie de pregătit cu atenţie. Eu nu m-aş pripi să mă pronunţ. Poate să devină un obiectiv şi cred că este un obiectiv, la care se gândesc mulţi oameni. Dar lucrurile trebuiesc gândite cu minte şi ţinând seama de toate reticenţele de o parte şi de alta, astfel încât să fie o treabă sănătoasă, solidă şi durabilă. Şi de perspectivă şi nu e o chestie care să fie speculată politic de unii sau de alţii.”

Domnul Ion Iliescu nu a dorit să răspundă la întrebările, care vizau politica internă a Republicii Moldova.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG