Linkuri accesibilitate

Vulnerabilitatea copiilor fără acte de identitate


În Moldova există câteva mii de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani, fără acte de identitate

Aliona Cantea din orasul Orhei creşte 2 copii. Feciorii săi în vârstă de 5 şi 7 ani nu au certificate de naştere. Din această cauză, mama nu i-a putut înscrie nici la şcoală şi nici la grădiniţă. Aliona spune că nu le-a putut perfecta copiilor adeverinţe de naştere până în prezent, pentru că ea însăşi nu are niciun act de identitate. Născută întro familie de romi, Aliona, care are acum 24 de ani, spune că nu a avut cine-i perfecta actele, pentru că mama sa a decedat când dansa era foarte mică. Acum, este nevoită să cerşească pentru a-şi întreţine copii, deoarece, fără acte, nu se poate angaja nicăieri.

Aliona Cantea
Aliona Cantea: „Of, am ajuns deatâta că dacă n-ai documente nici la weceu nu-ţi dă voe să lucrezi în ziua de azi. Am început să-mi fac documentele, dar nu pot să-mi fac, pentru că nu am adeverinţa de naştere a mamei mele. Fără asta eu nu pot să dovedesc că eu îs eu”.

În prezent, copii nu figurează în nicio evidenţă, nu beneficiază de indemnizaţii şi ajutoare socile, iar ca să-i ducă la doctor, ea trebuie să plătească toate servicile.

Aliona Cantea: „Dacă se imbolnăveste, strâng bani, ori mă duc şi împrumut bani de la neamuri, ca să plătesc toată lecuirea la copil. Iată acesta a fost bolnav şi m-am dus şi am plătit totul, röntgen-ul şi altele. Nu au vrut să se uite la copil până nu am plătit pentru toate analizele”.

Aliona îşi dă foarte bine seamă că feciorii săi ar putea ajunge în stradă ca şi ea, dacă nu vor avea acte de identitate.

Aliona Cantea: „Eu nu vreau să ajungă copii mei zilele mele, că am 24 de ani şi nu am nici un document, n-a nimic. Eu nu am învăţat la şcoală, dar vreau copii mei să înveţe. Să nu ajungă aşa când o să crească de 16-18 ani, să zică că iată acesta-i tâlhar, să se ducă să fure. El dacă n-o să aibă documente, eu sunt femeie eu ajung pe stradă şi cerşesc, dar el dacă e băiat, n-o să stea jos să cerşească, el o să se ducă şi o să fure”.

Elizaveta Iurcu
Cu efortul asitenţilor sociali de la Orhei, care cunosc problema copiilor din această familie, băiatul mai mare al Alionei Cantea a fost înscris în clasa 1, deşi nici până acum nu i s-au perfectat actele. Elizaveta Iurcu, care este specialist principal la Asistenţa Socială din Orhei, spune că de un an şi ceva autorităţile încearcă să o ajute pe mama copiilor să-şi facă buletin de identitate, dar nu reuşesc din cauza procedurile birocratice din sistem.

Elizaveta Iurcu: „S-au născut copii, ea a fugit atunci din maternitate ca nu cumva să-i ia copilul că nu are documente. Am făcut demers din partea Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, ca să putem cumva să-i facem documentele, la care am primit răspuns că beneficiara, dacă este vie, trebuie să se adreseze personal. Vine, nu ştiu cum, în contradicţie, că ea vine, se prezintă , şi-i spune cine-i, dar dacă nu are niciun document, iar se începe de la început. Când veţi avea un document, atunci să veniţi”.

Analiza datelor oficiale despre numărul copiilor născuţi în ultimii ani şi numărul certificatelor de naştere eliberate ne arată că în Moldova ar fi în prezent cel puţin câteva mii de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani fără acte de identitate. Avocatul copilului Tamara Plămădeală spune că în fiecare raion ar exista cel puţin 40 de copii fără acte. Pentru că nu figurează în nicio evidentă, spune avocatul, aceşti copii sunt cei mai vulnerabili la abuzuri, inclusiv la traficul de copii şi de organe.

Tamara Plămădeală: „Un copil fără documente este al nimănui. Cine este el, de unde vine, al cui este? Autorităţie de stat ale Republicii Moldovei competente ar trebui să ia atitudine cât mai rapidă la acest fapt şi ar trebuie să simplifice legislaţia şi să găsească un mecanim de documentare a acestor copii, în mod de urgenţă”.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, a declarat, recent, la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, că în prezent Ministerul elaborează o bază de date ce va avea în evidenţă copiii fără acte, cu dezabilităţi sau ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. La acest sistem ar urma să fie conectate toate instituţiile responsabile de documentarea populaţiei, asistenţa socială şi educaţie, astfel încât fiecărui copil să-i fie respectate drepturile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG