Linkuri accesibilitate

Statele Unite cer Israelului opțiuni „dificile, dar necesare”


Secretarul de stat Hillary Clinton la reuniunea anuală AIPAC la Washington
Secretarul de stat Hillary Clinton la reuniunea anuală AIPAC la Washington

Secretarul de stat american, Hillary Clinton fost prezentă la reuniunea lobbyului pro-Israel, AIPAC.


Hillary Clinton a cerut Israelului sa faca optiuni „dificile, dar necesare” pentru a obtine pace in Orientul Mijlociu si a avertizat ca asezarile evreiesti in teritorii ocupate, submineaza reluarea negocierilor. Clinton a adaugat insa - in fata unei audiente ingrijorate de soarta raporturilor americano-israeliene - ca sprijinul Statelor Unite pentru Israel este ferm si trainic.

Sefa diplomatiei americane a mai spus ca administratia Obama are in vedere sanctiuni dure impotriva regimului iranian, cu scopul de a impiedica acea tara - un inamic declarat al Israelului - sa dezvolte armament nuclear.

Clinton a negat ca reactia americana la recentul anunt ca Israelul va construi noi locuinte in asezari din teritorii, anunt facut la inceputul vizitei vice-presedintelui Biden in acea tara, este consecinta „mindriei ranite”. Ea a spus ca Washingtonul s-a vazut pus in situatia de a condamna anuntul pentru a mentine increderea partilor si a asigura inceperea convorbirilor israeliano-palestiniene, asa cum se convenise.

Secretarul de stat a reafimat ca Statele Unite se opun extinderii asezarilor evreiesti din Ierusalimul Rasaritean, care se bucura de sprijinul premierului Benjamin Netannyahu. Clinton a spus ca noile asezari submineaza credibilitatea Statelor Unite, in calitate de mediator - care presupune a lauda sau critica actiuni ale ambelor parti, in functie de circumstante. „In calitate de prieten - a spus Clinton - Statele Unite trebuie sa spuna adevaruri, atunci cind se impune.

In aceasi alocutiune, rostita in fata a peste 7,500 de delegati, secretarul de stat i-a acuzat pe palestinieni de incitare la violenta, in conditiile in care au caracterizat re-deschiderea unei sinagogi, in Ierusalim ca fiind un atac impotriva musulmanilor. Sefa diplomatiei americane i-a cerut premierului Netanyahu, cu care urmeaza sa aiba convorbiri particulare la Washington, sa ia masuri pentru imbunatatirea situatiei din Gaza, unde exista o criza umanitara de proportii, pe fondul blocadei israeliene. Clinton a spus ca drumul catre pace cere tuturor partilor, inclusiv Israelului sa ia decizii dificile, adaugind ca status quo-ul duce doar la violenta.
XS
SM
MD
LG