Linkuri accesibilitate

24.03 - București: România şi Moldova - spre un acord asupra dublei cetățenii


Petre Roman: Ideea potrivit căreia România, urmând să devină frontiera externă a Uniunii Europene, va crea un fel de gard, este complet eronată.


24 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sabina Fati, corespondent: Ingrid Şuşu)

România şi Moldova - spre un acord asupra dublei cetățenii.

Sabina Fati: Ministrul de externe român, Petre Roman şi ministrul de externe al Moldovei, Nicolae Tăbăcaru, au declarat că tratatul politic de bază dintre cele două ţări este aproape gata. Acordul bilateral ar putea duce la eliminarea disputelor din plan diplomatic apărute ca urmare a unor reglementări diferite în ceea ce priveşte statutul dublei cetăţenii.

Potrivit legislaţiei româneşti, cetăţenii moldoveni pot obţine automat cetăţenia română, dacă deţin documente care să ateste că au origine românească sau rude ce trăiesc în România. Aceasta prevedere intră în contradicţie cu legea din Moldova care nu permite dubla cetăţenie.

În urma şedinţelor de astăzi, Tăbăcaru a declarat că „nu este nici o intenţie de a persecuta sau de a urmări pe cineva, pentru că şi-a luat cetăţenia altui stat. Constituţia Republicii Moldova prevede cetăţenie unică, dar cu excepţia cazurilor când aceasta este stipulată în acorduri bilaterale de dublă cetăţenie. Deci noi avem posibilitatea să elaborăm un acord bilateral care ar reglementa această problemă”.

La nivel de experţi vor continua negocierile pentru încheierea tratatului bilateral. Grupuri de experţi vor lucra astfel la propunerea părţii Moldovene şi la un proiect de securizare a frontierei române de est. Acest proiect se referă la crearea unor instituţii vamale comune, la cererea Moldovei de a nu se modifica regimul circulaţiei dintre cele două ţări.

Petre Roman a declarat că momentan nu se pune problema introducerii vizelor. „Există o voinţă comună a României şi a Republicii Moldova pentru creşterea gradului de securizare al frontierei comune. Ideea care a apărut în opinia publică, potrivit căreia România, urmând să devină frontiera externă a Uniunii Europene, va crea un fel de gard, este complet eronată. Nu se pune această problemă. Nu se pune problema introducerii de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova”.

Tăbăcaru spune că eliberarea paşapoartelor este o chestiune delicată pentru moldoveni şi crede că acestea vor trebui introduse doar dacă UE o va cere în mod expres.
XS
SM
MD
LG