Linkuri accesibilitate

V. Voronin sfidează comisia Nagacevschi


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Vorbind de „eroizarea devastatorilor”, fostul președinte refuză să spună de ce nimeni din administrația sa nu-și asumă răspunderea pentru gestionarea evenimentelor din aprilie

Fostul preşedinte, Vladimir Voronin a refuzat să răspundă întrebărilor comisiei parlamentare, care investighează tulburările din luna aprilie trecut. Invitat astăzi la audieri, Voronin a adresat în schimb propriile întrebări, spunînd că aşteaptă el mai întâi răspunsuri din partea comisiei parlamentare pe care o acuză că ar fi părtinitoare.

Întrebările cu care a venit ex-preşedintele Voronin în faţa Comisiei parlamentare pentru studierea evenimentelor din 7 aprilie sînt mai mult retorice, după cum le-a apreciat preşedintele comisiei Vitalie Nagacevschi. Unele dintre acestea, a precizat Nagacevschi, nu sînt de competenţa comisiei parlamentare, ci mai degrabă de cea a organelor juduciare care anchetează dosarul 7 aprilie.

Voronin vrea să afle bunăoară cine a comis atacul cibernetic asupra serverului administraţiei prezidenţiale sau dacă aceste proteste pot fi considerate spontane în situaţia în care partidele de opoziţie de atunci plănuiseră manifestaţii împotriva rezultatelor alegerilor.

Ex-preşedintele care urma să fie audiat, a acuzat la rîndul său comisia de părtinire şi de „eroizarea devastatorilor, mitologizare şi încîlcirea urmelor”, dar şi de tergiversare.

Preşedintele comisiei Vitalie Nagacevschi a precizat că toate hotărîrile comisiei au fost luate prin consens cu reprezentanţii PCRM şi că prin comportamentul său Vladimir Voronin sfidează prevederile Regulamentului Parlamentului care obligă pe orice persoană să răspundă la întrebările membrilor comisiei.

Întrebat de presă ce vroiau să afle membrii comisiei de la ex-preşedintele Voronin, Vitalie Nagacevschi a menţionat că poate să spună doar ce-ar fi vrut el să-l întrebe: „Erau mai multe. De exemplu, chiar una care s-ar referi la declaraţia de aseară a domnului Voronin, cînd dumnealui a susţinut că membrii serviciului Pază şi Protecţie de Stat aveau în dotare arme, pe cînd domnul Bodorin a declarat că armele nu erau la colaboratorii serviciului cînd erau atacate Preşedinţia şi Parlamentul. Cel puţin la această întrebare aş avea ce să formulez, vizavi de susţinerea că domnul Boboc a fost aruncat pe geam. Or nu ştiu de unde s-a luat o asemenea afirmaţie. Prima dată am auzit-o. Sînt mai multe întrebări care mă interesau pe mine, chiar şi rolul domnului Voronin cînd era dumnealui preşedinte, rolul dumnealui în ceea ce priveşte gestionarea evenimentelor din aprilie. A fost implicarea lui sau nu?”

Vitalie Nagacevschi a menţionat că refuzul lui Voronin nu va afecta în niciun fel activitatea comisiei, deoarece ex-preşedintele a făcut mai multe declaraţii anterior pe marginea evenimentelor de la 7 aprilie. Preşedintele comisiei a ţinut să precizeze că pînă acum, cu excepţia judecătorului Dorin Popovici, nimeni dintre cei citaţi n-a refuzat să se prezinte în faţa comisiei sau să răspundă la întrebări.

Iurie Colesnic, membru al comisiei parlamentare, a spus presei că un raport definitiv va fi făcut public de comisie pînă la sfîrşitul lunii sau cel tîrziu pînă la 7 aprilie, precizînd că ancheta a progresat.

Iurie Colesnic: „Comisia a descoperit nişte lucruri fundamentale şi cred că în raport ele vor fi oglindite. În primul rînd, ceea ce pe mine m-a uimit este faptul că în republica noastră, într-un caz excepţional, nimeni nu-şi poate asuma răspunderea pentru dirijarea situaţiei, ceea ce trebuia să facă de fapt preşedintele Voronin şi organele subordonate lui – Ministerul de Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi altele”.

Pînă la prezentarea raportului, Comisia parlamentară urmează să audieze şi pe alţi reprezentanţi ai fostei guvernări, Marian Lupu şi Zinaida Greceanîi, dar şi pe Vlad Filat şi Mihai Ghimpu.

Amintim că actuala Comisie parlamentară pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie a fost creată la sfîrşitul lunii octombrie şi are drept scop aprecierea mai mult politică a celor ce au avut loc în aprilie anul trecut plus să stabilească prestaţia autorităţilor în cadrul acestor evenimente. În paralel, aceste evenimente sînt cercetate sub aspect penal de către Procuratura Generală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG