Linkuri accesibilitate

Imigranții est-europeni și prejudecățile occidentale


Cazul migranților est-europeni din Spania

Recent, in mai multe tari ale Uniunii Europene, au fost retinuti in jur de 80 de imigranti, majoritatea georgieni, banuiti de implicare in crima organizata. Arestari care au provocat un val de articole in mediile europene, intarind prejudecata ca est-europenii domina lumea criminala din Occident. Corespondentul europei libere Michael Hirschman s-a dus in Spania sa vada cum este afectata imigratia din tarile post-sovietice de aceste prejudecati.

In primul rand, sunt cateva date legate de acest caz si de situatia specifica de Spania, care ilustreaza destul de bine contextul in care prejudecatile nu numai ca apar dar se inradacineaza. Cei 80 de imigranti erau din fosta Uniune Sovietica, majoritatea georgieni. In Spania au fost arestati 21 de suspecti, tot atatia in Austria. Restul au fost retinuti in Franta, Germania, Elventia si Italia. Printre ei se numara si Kakaber Susanasvili, georgian banuit ca este seful uneia din mariile mafii care opereaza in tot spatiul european. In Spania, in acest moment, imigrantii reprezinta circa 12 la suta din populatie, din ei o mare parte sunt est-europeni. Acestea sunt datele.

Perceptia populara este insa alta. Este in tot cazul ceea ce a trait Maria Scurnitcaia, emigrata de 12 ani din Ucraina natala in Spania. Maria s-a integrat , vorbeste spaniola, lucreaza acolo si conduce organizatii imigrantilor ucrainieni din orasul de adoptie. A fost invitata la televiziunea locala sa vorbeasca despre asociatia pe care o conduce. A acceptat cu placere. Cand a ajuns insa in studio, toata discutia s-a concetrat pe subiectul valului de arestari, lasand impresia ca orice crima este comisa de est-europeni. In Spania si aiurea.

Maria Scurnitcaia povestete ca i-a venit sa strige de indignare: ce legatura are toate povestea asta cu asociatia noastra sau cu 99 la suta din imigranti care sunt aici numai ca sa lucreze ?

Natalia Sapovalova este tot din Ucraina si lucreaza la Fundatia pentru relatii internationale si dialog cu strainatatea, cu sediul la Madrid. Sapovalova explica astfel atmosfera care s-a creat in jurul imigrantilor est-europeni din Spania: ”Orice societate are criminalii ei, mica sau marea ei mafie. In cazul de fata, mass media poarta mare parte din vina. Relateaza despre fara-de-legile, despre crimele comise de est europeni fara sa spuna insa ca marea majoritatea sunt oameni cinstiti, care muncesc din greu aici, in Spania”.

Opinie impartatita de corespondentul redactiei ruse a postului nostru de radio, Victor Ceretchi la Madrid. Pentru presa spaniola, remarca el, orice criminal est-european este rus, orice crima este pusa pe seama mafiei rusesti. Si georgienii recent arestati, tot rusi au fost numiti in presa.

Indiferent ca un delict este comis de un bulgar, roman, polonez sau chiar finlandez, precizeaza Ceretchi, intr-o prima instanta, presa va vorbi de mafia ruseasca. In opinia lui, aceasta generalizare este dovada unui jurnalism de proasta calitate, mai ales ca politia spaniola a precizat de la inceput ca suspectii arestati recent erau georgieni.

Martin Nunez este consilier municipal in orasul Santander si crede ca problema este ca imigrantii nu sunt perceputi drept indivizi: „si noi,spaniolii, avem delicventii nostri dar nimeni nu spune esti hot pentru ca esti spaniol”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG