Linkuri accesibilitate

Interes sporit al donatorilor la Forumul de parteneriat pentru Moldova


Premierul Vlad Filat și Martin Raiser (Banca Mondială)
Premierul Vlad Filat și Martin Raiser (Banca Mondială)

Raportul prezentat la Bruxelles de premierul Vlad Filat privind eforturile Moldovei de a strînge relațiile cu UE dă roade: ajutoare de 2,6 miliarde de dolari pînă în 2013

Oficiali europeni şi ai Băncii Mondiale au lăudat astăzi reformele guvernului moldovean aflat la jumătate de an de mandat şi au promis că vor examina cum pot ajuta Moldova în următorii trei ani. La o conferinţă a donatorilor, găzduită de Comisia Europeană la Bruxelles, premierul moldovean,Vlad Filat, care a prezentat o strategie de dezvoltare pe termen mediu numită “Să regândim Moldova”, a obţinut promisiunea unor ajutoare de 2,6 miliarde de dolari până în anul 2013.

În debutul conferinţei, vicedirectorul general pentru relaţii externe al Comisiei Europene, Hugues Mingarelli a spus că evenimentul de astăzi este „o dovadă a voinţei politice de a sprijini reformele” începute de guvernul de la Chişinău toamna trecută. „Trebuie să ne dublăm sprijinul pentru Republica Moldova, pentru că provocările sunt imense. Lăsat de unul singur, este evident că guvernul pe care-l conduceţi va avea multe dificultăţi la promovarea reformelor”, i-a spus oficialul european lui Vlad Filat

La conferinţa de astăzi, numită oficial forumul de parteneriat pentru Moldova, au luat parte reprezentanţi ai 23 de ţări din Uniunea Europeană, ai mai multor instituţii financiare internaţionale, dar şi ai unor donatori „ne-tradiţionali” ca Rusia sau Ucraina.

Martin Raiser, directorul regional al Băncii Mondiale care a participat la organizarea conferinţei a spus că acţiunile noilor autorităţi moldovene în jumătate de an de guvernare sunt cea mai bună reclamă pe care şi-o pot face, lucru care explică interesul sporit al donatorilor de a le sprijini.

Premierul Vlad Filat a spus că pentru autorităţile de la Chişinău “este importantă în egală măsură atât opinia propriei societăţi, cât şi a partenerilor externi”. Dar el nu a ascuns pe cine consideră a fi partenerul extern cel mai important: „Cred ca raportul Guvernului pentru Grupul Consultativ de astăzi - "Rethink Moldova" - redă concludent dorinţa noastră de a relansa raporturile pe care le avem, de a le da noi valenţe, precum şi de a imprima stabilitate, predictibilitate şi încredere la hotarul estic al Uniunii Europene”.

Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Ahto Lobjakas relatează că guvernul Filat reuşeşte constant în lunile în care se află la guvernare să producă impresii bune asupra cancelariilor occidentale. Comisia Europeană mai ales îl vede ca pe un guvern credibil în eforturile de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană.

Hugues Mingarelli a amintit că integrarea europeană a Moldovei a fost şi un obiectiv al guvernării precedente de la Chişinău. „Dar suntem convinşi că din partea acestui guvern nu vom avea doar vorbe, ci şi fapte”, a spus Mingarelli. Vicedirectorul general pentru relaţii externe al Comisiei Europene a mai spus că vor începe în curând negocierile cu Moldova pentru anularea regimului de vize europene, dar că acesta este un obiectiv pe termen lung.

Mâine la Bruxelles va avea loc o a doua rundă de negocieri pe tema acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Autorităţile moldovene ar dori ca acordul să-i promită Moldovei aderarea, în timp ce Uniunea Europeană oferă numai perspectiva unor relaţii mai strânse, în special în plan comercial şi economic.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG