Linkuri accesibilitate

Europa înaintea Cupei Mondiale


Cupa Mondială va începe peste două luni şi favoriţii sînt neschimbaţi: Spania, Brazilia, Argentina şi, poate, Anglia.


Fotbalul european se apropie grupat de Cupa Mondială. Toate competiţiile naţionale şi internaţionale funcţionează, deja, ca poligon de încercare pentru Cupa Mondială. De aici, două consecinţe: mai întîi o oarecare prudenţă a selecţionaţilor. Nimeni nu riscă o accidentare tîrzie care ar exclude prezenţa la Cupa Mondială.

Însă prudenţa e însoţită de grija pentru graficul de randament. E evident, jucători ca Lionel Messi, Wayne Rooney sau David Villa sînt, de cîteva săptămîni, bune în vîrf de formă iar această evoluţie nu e întîmplătoare. Dimpotriva, ea dovedeşte o bună coodonare şi o regie strictă a factorilor de efort, alimentaţie şi pregătire morală. A doua consecinţă îi priveşte pe selecţionabili, adică pe jucătorii care încearcă să prindă pe ultima sută un loc în loturile naţionale calificate la Cupa Mondială. Asta explică performanţa forte a cluburilor mai mici.

Situaţia e mai mult decît vizibilă în Anglia, unde Everton, Tottenham şi Aston Villa au un traseu excelent. Everton a reuşit chiar sa cîştige în ultima etapă meciul jucat în deplasare cu Manchester City, o echipă cu un lot incomparabil mai valoros. Însă Everton a continuat să joace fotbalul de contre şi defensivă riguroasă pe care îl ilustrează din ce în ce mai bine şi a învins net cu 2-0. Surpriza a fost atît de mare încît l-a împins pe antrenorul Roberto Manicini dincolo de limita decenţei, Manicni a intrat într-o altercaţie penibilă cu David Moyes, antrenorul lui Everton şi a fost trimis de atrbitri în tribună.

Cupa Mondială va începe peste două luni şi favoriţii sînt neschimbaţi: Spania, Brazilia, Argentina şi, poate, Anglia. Tot neschimbată e şi decepţia preliminară: Germania. Orice se poate schimba, mai ales cînd e vorba de fotbalul german, capabil de mobilizări spectaculoase. Însă, ieri seară, Shalke04 şi Bayern au confirmat declinul general al fotbalului german. Într-un meci anost, în sferturile Cupei Germaniei, jucat la Gelsenkirchen, Shalke şi Bayern s-au chinuit să nu cîştige. Din acest spectacol aoproape lipsit de sens a cîştigat. Totuşi, Bayern sau, mai bine zis, Arjen Robben, autorul unui gol superb, în prelungirile meciului. Robben e însă tocmai unul din jucătorii care urcă de cîteva luni spre vîrful de formă şi va ajunge probabil la apogeu exact în momentul în care va juca, în naţionala Olandei, la Cupa Mondială.

Tot Cupa Mondială e şi pragul care va deschide şi va da direcţia sezonului de transferări din toamnă. Cîteva intenţii sînt de pe acum clare. Mai întîi, Frank Ribery, atacantul de la Bayern, cel mai curtat jucător european al momentului, care a declarat deschis că are două variante clare de viitor: Real sau Barcelona. Buffon a anunţat de pe acum că va rămîne la Juventus, chiar dacă declinul echipei se accentuează. Gerrard a sugerat indirect ca ar putea părăsi Liberpool iar Torres pare deja decis să plece de la Liverpool. Direcţia e evidentă: fie Real, fie Barcelona.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG