Linkuri accesibilitate

Berlusconizarea: „Jurnalistul se gândeşte numai la ce va spune boss-ul”


Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

Corneliu Ciurea (IDIS Viitorul): „Autocenzura este cel mai tragic fenomen din mass media”


Europa Liberă: O concluzie a studiului este că reflexele politicienilor nu dispar, chiar dacă se schimbă actorii. De ce se întâmplă asta?


Corneliu Ciurea
: „Avem o moştenire comună toţi, cei care trăiesc în Republica Moldova, indiferent de opţiunile politice şi sunt nişte reflexe absolut fireşti, care sunt caracteristice nu doar spaţiului post-sovietic, dar chiar şi spaţiului occidental. Politicul a fost întotdeauna interesat de mass media, întrucât este tribuna, prin care îşi comunică viziunile şi acest lucru nu este rău. Ceea ce deranjează este felul clandestin şi deseori ipocrit, prin care se manifestă aceste interese politice. Care nu vor să apară la suprafaţă, ci se manifestă pe undeva din umbră. Tocmai scopul acestui studiu şi a celor care vor urma, probabil, este de a deconspira aceste conspiraţii politice şi de a obliga politicul să apară la suprafaţă.”

Europa Liberă: Cum anume s-ar putea scoate la suprafaţă, eventual, contracara influenţele maligne?


Corneliu Ciurea: „Cred că discuţiile publice au un rost aparte aici. Pentru că, de fapt, vorbim despre nişte influenţe cunoscute de către societatea noastră. Toată lumea vorbeşte despre magnaţii care stau în spatele posturilor de televiziune şi de radio, de aceste influenţe, care se exercită în mod nefast, dar aceste lucruri, deocamdată, nu sunt discutate. Poate din cauza unei pudori caracteristice nouă. Ori, faptul de a discuta şi de a scoate la iveală, în mod public, aceste complicităţi dintre mass media şi factorul politic este misiunea societăţii civile.”

Europa Liberă: În raport figurează noţiunea de „berlusconizare”, înţeleg în sens peiorativ. Cum poate fi contracarat acest fenomen?

Corneliu Ciurea
: „Berlusconizarea” este un fenomen de control, exercitat de către noi-veniţii magnaţi ai presei asupra mass media. De investiţii masive, dar cu accentul pe elementul spectacular şi pe cronica roz şi neagră, şi mai puţin pe emisiunile serioase. Deci, este, dacă vreţi, o superficializare a mass media. Cred, că un instrument foarte important pentru combaterea „berlusconizării” este calitatea înaltă a televiziunii publice. Televiziunea publică trebuie, în primul rând, să ofere alte standarde, să fie pe placul şi în interesul publicului larg. Şi atunci se crează un echilibru între elementul economiei de piaţă şi al comercialului şi al interesului public şi al societăţii, în general.”

Europa Liberă: Ce loc îi atribuiţi jurnalistului onest, celui care s-ar ghida de codul deontologic?

Corneliu Ciurea
: „Această instituţie trebuie să deţină rolul cheie. Dacă nu există un jurnalist onest, nu mai putem vorbi de posturi oneste. Este exact cazul, când democraţia se face de la fundament. Din păcate, aici avem mari carenţe, semnalate în diverse discuţii. Există fenomenul autocenzurii de multe ori. Uneori cenzura nu se exercită în mod direct, ci este presupusă şi exercitată cu de la sine putere de către jurnaliştii noştri şi acest lucru, cred, este cel mai tragic din toată povestea. Nu putem vorbi despre o televiziune democratică şi pluralistă, în condiţiile în care jurnalistul mereu se gândeşte, ce va spune boss-ul.”
XS
SM
MD
LG