Linkuri accesibilitate

30.03 - Chișinău: Bilanț al primelor 100 zile de guvernare Braghiș


Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș

Dumitru Braghiș: Guvernul este viabil, Guvernul poate să lucreze, poate să îndeplinească ceea ce stă în faţa lui.



30 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Bilanț al primelor 100 zile de guvernare Braghiș.

Dan Ionescu: Astăzi premierul Dumitru Braghiş a făcut un bilanţ a primelor o sută de zile de guvernare ale Cabinetului său de miniştri. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea.

La împlinirea a o sută de zile de la instalarea sa în funcţie, premierul Dumitru Braghiş a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că în această perioadă Guvernul s-a manifestat ca o structură funcţională, capabilă să obţină rezultate concrete în depăşirea crizei economice, cu care se confruntă Republica Moldova.

Printre succesele obţinute de Executiv, primul ministru a menţionat elaborarea şi prezentarea în Parlament, într-un termen extrem de restrâns, a unor legi convenite cu organismele financiare internaţionale pentru deblocarea creditării Republicii Moldova, inclusiv legea bugetului de stat pe anul 2000, plata a trei salarii şi a trei pensii restante, onorarea tuturor angajamentelor curente de achitare a datoriilor externe şi interne, crearea cadrului juridic necesar reglementării situaţiei în setoarele energetic, vinificaţiei şi tutunărit, precum şi în vederea consolidării administraţiei publice locale. Tot aici, premierul a menţionat creşterea cu 160-170 la sută a veniturilor lunare la bugetul de stat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, constituirea fondului pentru ţăranii privaţi şi scăderea ratei inflaţiei.

Toate acestea l-au făcut pe Dumitru Braghiş să tragă următoarea concluzie: „Cel mai important este, în opinia mea, că noi am avut posibilitatea să dovedim, că Guvernul este viabil, că Guvernul poate să lucreze, că poate să îndeplinească ceea ce stă în faţa lui. Rămâne acum să fortificăm cele la ce am ajuns şi să continuăm să dezvoltăm unele din acţiunile, care au fost preconizate în programul de activitate a Guvernului.”

Printre acţiunile, asupra cărora Guvernul se va concentra în viitorul apropiat, deoarece nu a reuşit să le acorde suficientă atenţie până acum, Braghiş a menţionat combaterea corupţiei şi întărirea disciplinei financiare, achitarea şi majorarea salariilor şi a pensiilor, reducerea presiunii fiscale asupra producătorilor. Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, primul ministru a exprimat opinia, potrivit căreia Fondul Monetar Internaţional ar putea accepta o scurtă amânare a termenului limită de îndeplinire a condiţiilor pentru relurea creditării Republicii Moldova. Aceasta, pentru că termenul a fost unul prea restrâns, ca să poată fi respectat de către Parlament. Până la 31 martie Legislativul nu va reuşi să aprobe legea bugetului de stat în ultima lectură şi privatizarea principalelor obiective din vinificaţie şi tutunărit.

Premierul a spus, că este prematur să vorbim de eventualele consecinţe, pe care le-ar comporta nedeblocarea finanţării externe, însă a ţinut să menţioneze, că Guvernul este în stare să evite defaultul Republicii Moldova, care se află în pragul acestuia nu din acest an, ci de 6-7 ani.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG