Linkuri accesibilitate

3.04 - Chișinău: Precizări ale Președinției pe tema importurilor de energie


Anatol Golea
Anatol Golea

Faptul că R. Moldova intenţionează o majorare a importurilor din Ucraina şi Federaţia Rusă, nu înseamnă o reorientare politică şi economică.



3 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Precizări ale Președinției pe tema importurilor de energie.

Dan Ionescu: Cel mai recent episod al crizei energetice a fost abordat şi la conferinţa de presă de astăzi a purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea. Detalii de la Radu Benea.

Faptul, că Republica Moldova nu a prelungit la timp contractul de livrare a energiei electrice din România, în timp ce intenţionează o majorare a importurilor din Ucraina şi Federaţia Rusă, nu înseamnă o reorientare politică şi economică spre furnizorii din Est, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea. El a relevat, că sectorul energetic al Moldovei este, în mare parte, privatizat, de aceea, în opinia sa, rămâne la discreţia proprietarilor să decidă, de unde să importe mai ieftin energia electrică.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a declarat, că, din câte cunoaşte, Republica Moldova ar putea importa energie electrică la un preţ mai mic, decât cel propus de partea română: „Nu înseamnă o reorientare spre Est. Înseamnă că se va lucra şi cu România, şi cu Ucraina pentru asigurarea cu resurse de energie electrică, principala orientare fiind, totuşi, folosirea, în primul rând, a posibilităţilor interne. Trebuie de menţionat, că reţelele electrice sunt, în mare parte, privatizate, proprietarul reţelelor electrice, în cazul dat firma spaniolă Union Fenosa, rămânând la discreţia acestei firme de unde să procure energie electrică. Eu cred că a colo unde este un proprietar privat, acesta va reuşi să asigure la preţul cel mai ieftin. Şi aici firma spaniolă nu va putea fi învinuită de o reorientare. Evident, ea va cumpăra acolo, unde va fi mai ieftin şi mai convenabil. Nu este o decizie politică şi, am impresia, că încă nu este o decizie economică, deoarece şi Union Fenosa acuma studiează toate propunerile. Dar eu ştiu, că sunt propuneri de a cumpăra energie electrică la preţul de până la trei cenţi.”

În alt context, purtătorul de cuvânt a declarat că preşedintele Petru Lucinschi este satisfăcut de rezultatele, obţinute de Guvernul Braghiş în cele o sută de zile de la inaugurare. Şeful statului a apreciat, că Guvernul a activat în condiţii economice extrem de dificile, în timp ce era supus unor critici dure dinspre o anumită parte a presei: „Acest Guvern a activat în condiţii extraordinar de complicate, în primul rând în condiţiile unei crize energetice. Din primele zile, în pofida tradiţiilor, a nimerit sub focul criticii din partea unor organe de presă. Dar, în pofida acestui fapt, preşedintele consideră, că Guvernul a reuşit să depăşească cu succes situaţia gravă, în care s-a pomenit. Şi cifrele demonstrează elocvent, că Guvernul în aceste o sută de zile a înregistrat anumite succese. Este vorba de acumulările în buget, care au crescut esenţial, comparativ cu anii precedenţi, în primul rând cu 1999, veniturile în Fondul social, s-a reuşit achitarea a două pensii şi două salarii, ceea ce nu s-a prea întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova.”

Solicitat să comenteze iniţiativa grupului parlamentar al comuniştilor, privind unele remanieri în ministerele economice, Golea a spus, că această problemă nu a fost discutată cu preşedintele. La ora actuală, a spus purtătorul de cuvânt, prioritatea o constituie adoptarea bugetului de stat, deaceea, în opinia sa, dacă vor fi operate remanieri, acestea nu se vor produce mai devreme de aprobarea legii.

La acelaşi briefing, purtătorul de cuvânt a ţinut să menţioneze aprecierea, făcută de şeful statului în timpul vizitei de săptămâna trecută în judeţul Taraclia. Preşedintele Lucinschi consideră, că formarea acestui judeţ nu a fost o greşeală, aşa cum apreciau unele forţe politice parlamentare, ci chiar benefică pentru această regiune.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG