Linkuri accesibilitate

Două atentate cu bombă în rețeaua de metrou moscovită


Atentatele comise de două femei sinucigașe ar putea fi o vendetă în urma lichidării luna aceasta de către forțele de securitate ruse a doi lideri insurgenți din Caucazul de nord


Un dublu atac cu bombă în metroul de la Moscova a făcut azi dimineaţă cel puţin 38 de morţi şi 64 de răniţi. Autorităţile ruse spun că sunt cele mai grave atacuri teroriste din ultimii şase ani pe teritoriul Rusiei, în afara regiunii Caucazului de Nord.

Autorităţile spun că exploziile au fost declanşate de două femei sinucigaşe în două trenuri, în momentul în care acestea intrau în staţiile aglomerate, în orele de vârf ale dimineţii. Au existat victime şi în trenuri şi pe platformele din staţii. Autorităţile medicale spun că mai mult de jumătate erau oameni sub 40 de ani.

Potrivit şefului FSB, Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, sunt suspectate grupări teroriste cu legături în Caucazul de Nord. Aleksandr Bortnikov i-a spus preşedintelui rus Dmitri Medvedev că aceasta este principala versiune preliminară.

Prima explozie a avut loc în jurul orei opt la staţia Lubyanka, situată chiar sub sediul FSB, iar a doua – cu aproape jumătate de oră mai târziu, în staţia Park Kultury, ambele în centrul oraşului.

Un corespondentul serviciului rusesc al postului nostru de radio relata azi dimineaţă din staţia Lubyanka, în urma unei discuţii cu procurorul şef al Moscovei, Yuri Syomin, că explozia a avut loc în vagonul al doilea al unui tren care tocmai intra în staţie. Atacatoarea sinucigaşă care ar fi declanşat-o ar fi avut asupra sa o bombă cu o putere echivalentă a trei kilograme de trotil.

Explozia din staţia Park Kultury a urmat un model asemănător. Dar se relatează că asupra atacatoarei ucisă şi ea de explozie a fost găsită o a doua încărcătură nedetonată.

Un martor ocular a povestit serviciului rusesc al postului nostru de radio că în momentul primei explozii făcea transferul de pe o altă linie de metro către staţia Lubyanka: „Urcam cu escalatorul când am auzit o bubuitură. Uşa pasajului alăturat a fost smulsă. Un nor de praf s-a lăsat de sus peste escalator, iar lumea a început să alerge, căzînd în îmbulzeală. Am alergat şi eu până am ieşit în piaţa Lubyanka, unde se adunase multă tehnică: ambulanţe, pompieri, poliţie, iar în gura metroului coborau echipele de salvare cu tărgi”.

Procuratura rusă a anunţat începerea unei anchete în care exploziile sunt calificate drept atacuri teroriste.

Premierul rus Vladimir Putin a spus că autorii atacurilor vor fi găsiţi şi distruşi. Preşedintele Dmitri Medvedev a cerut să fie întărită securitatea în transportul public în întreaga ţară. Medvedev a spus că autorităţile ruse vor continua pe direcţia suprimării terorii în Rusia. „Vom continua operaţiunile împotriva teroriştilor fără ezitare şi până la capăt”, a spus preşedintele rus.

Deputatul Dumei de Stat, Viktor Ilyuhin, fost şef al comisiei pentru securitate, crede că exploziile sunt o reacţie la recentele operaţiuni în care au fost ucişi lideri ai militanţilor din Caucazul de Nord. Ilyuhin a declarat serviciului rusesc al postului nostru de radio că vede o legătură directă între exploziile de la Moscova şi evenimentele din Caucazul de Nord.

De la începutul lunii martie, forţele de securitate ruse au ucis doi lideri ai insurgenţilor, în republicile Kabardino-Balkaria şi Inguşetia.

Presa occidentală a relatat că responsabilitatea pentru atacul de la Moscova şi-ar fi revendicat-o, pe un site apropiat militanţilor, teroriştii ceceni.

Analistul rus, Vladimir Pribylovsky de la centrul de cercetări politice Panorama Moscovei crede că nici o revendicare a responsabilităţii pentru atac nu ar trebui luată de bună. El spune că o asemenea revendicare poate fi făcută atât de autorii adevăraţi, cât şi de cei care urmăresc doar să devină mai cunoscuţi.

Exploziile de astăzi sunt cele mai grave pe teritoriul Rusiei, în afara regiunii Caucazului de Nord, din august 2004 încoace. Atunci, un dublu atac în două avioane de pasageri, care decolaseră spre destinaţii interne de la aeroportul Domodedovo din Moscova, a făcut 72 de victime.

Ultimul atac terorist confirmat într-un tren rusesc a avut loc în noiembrie 2009. O explozie a dus la deraierea trenului de mare viteză Nevsky Express între Moscova şi St. Petersburg, făcînd cel puţin 26 de victime.

Ultimul atac terorist la Moscova a fost cel din august 2004, când un atacator sinucigaş a ucis 10 oameni lângă staţia de metrou Rijskaya.

Cel mai mare atac terorist la Moscova organizat de militanţi ceceni a fost luarea de ostateci la un teatru din capitala rusă în octombrie 2002. Confruntarea între forţele de ordine şi militanţi a durat atunci trei zile, iar luarea cu asalt a teatrului s-a soldat cu moartea a cel puţin 129 de civili şi 42 de militanţi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG