Linkuri accesibilitate

După atentatele din metrou, Medvedev cere o nouă lege anti-teroristă


Moscova în doliu

Autoritățile ruse pornesc de la premisa că atentatele au fost comise de o filieră nord-caucaziană

La Moscova este astăzi zi oficială de doliu în memoria celor 39 de oameni ucişi în atacurile cu bombă de ieri, din metrou. Steagurile au fost coborâte în bernă, trecătorii aprind lumânări în apropierea staţiilor Lubyanka şi Park Kultury şi aşază flori pe peron, iar unii martori oculari ai atentatelor se declară încă marcaţi de ororile văzute luni dimineaţă.

Tatiana, vânzătoare de flori care-şi are chioşcul în preajma staţiei Park Kultury, îşi aminteşte că a văzut mai întâi un tânăr şi o tânără ieşind din gura de metrou, grav răniţi. În piaţă, toată lumea plângea. „Este o tragedie pentru noi toţi”, spune Tatiana.

Prima explozie de ieri a lovit la o oră de vârf staţia Lubyanka, aflată sub sediul serviciului de securitate FSB. Acolo au murit 23 de oameni. A doua explozie s-a produs la mai puţin de 40 de minute mai târziu la Park Kultury, omorînd pe loc 12 oameni. Alţi patru au murit la spital.

În ambele atacuri, bombele au explodat în timp ce trenurile intrau în staţie. Autorităţile spun că autorii ar putea fi două atentatoare sinucigaşe, care purtau centuri explozive încărcate cu şuruburi şi cuie.

Premierul Vladimir Putin şi preşedintele Dmitry Medvedev au promis să-i găsească şi să-i lichideze pe cei care au plănuit atacurile. Luni seară, Medvedev a depus un buchet de flori la Lubianka. Medvedev i-a numit „bestii” pe cei care au pus la cale atentatele, spunînd că indiferent de motivele pe care le-ar avea, ceea ce au făcut este o crimă după orice lege şi orice morală. „Nu am nici o îndoială că-i vom găsi şi îi vom distruge pe toţi”, a mai spus perşedintele rus.

Astăzi, Medvedev a propus adoptarea unor legi antiteroriste noi, spunînd că în activitatea instituţiilor de specialitate „este loc de mai bine”. Iar Vladimir Putin a spus că trebuie găsite mijloace mai eficiente de protejare a cetăţenilor, cum ar fi supravegherea cu camere video şi tehnici mai avansate de detectare a materialelor explozive.

Atacurile nu au fost revendicate până acum, dar şeful FSB Alexandr Bortnikov a spus că ar exista indicii ale unei conexiuni „nord-caucaziene”. Iar ministrul de externe Serghei Lavrov a spus că este posibil ca militanţii islamişti de la frontiera pakistanezo-afgană să fie ajutat la organizarea atacurilor. Vorbind în Canada, unde participa la o reuniune G8, Lavrov a spus că atacurile de la Moscova arată cât de necesară este coordonarea şi mai strânsă a eforturilor internaţionale de combatere a terorismului, eventual sub egida Naţiunilor Unite.

Autorităţile ruse au pus la îndemâna poliţiştilor din Moscova portretul-robot al unui bărbat bănuit că le-ar fi ajutat pe cele două atentatoare sinucigaşe. Poliţia caută de asemenea două femei cu înfăţişare slavă care le-ar fi ajutat pe autoarele atacului să urce în trenurile de metrou.

Comunitatea internaţională a condamnat atacurile şi a transmis Rusiei condoleanţe. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis că ţara lui va ajuta Rusia să-i aducă pe cei vinovaţi în justiţie, iar secretarul de stat Hillary Clinton a spus că „terorismul” este inamicul comun al ruşilor, al nord-americanilor şi al europenilor.

Atacurile de ieri au fost cele mai sângeroase petrecute la Moscova în ultimii şase ani. Unii se tem că ar putea fi începutul unei noi campanii de teroare, mai ales că luna trecută liderul cecen rebel Doku Umarov a jurat să extindă războiul nord-caucazian „în oraşele Rusiei”.

(Mircea Ţicudean a sintetizat o relatare a corespondeţilor EL la Moscova)
XS
SM
MD
LG