Linkuri accesibilitate

Petrecînd Paștele între pereții internatului


Programul de sărbătoare, prânzul pascal, pasca nu pot înlocui totuși dragostea părintească

Pregătirile de Paşti la şcoala internat din satul Cinişeuţi raionul Rezina sunt în toi. Pereţii internatului sunt împânziţi de gazete pictate de copii, deridicătoarele au avut grijă să dea cu var tulpinile copacilor, iar din sălile de clase se aud elevii repetând cântecele din programul de sărbătoare. Chiar dacă de sărbători copii sunt liberi să plece acasă, o parte din ei rămâne la internat: unii pentru că sunt orfani, alţii pentru că sunt despărţiţi de părinţi din cauza sărăciei.

În ziua de Paşti însă aceştia au parte de un program mai special - spune Vera Suholitco, responsabila de educaţie: „Pentru ei se coace pasca, pentru ei se vopsesc ouăle, dădaca, dimineaţa tare pe la 5 merge şi sfinţeşte această pască şi ei mânîncă şi sfinţit, prânzul este de sărbătoare”.

Europa Liberă: Ce înseamnă un prânz de sărbătoare?

Vera Suholitco: ”De exemplu de Paşti, dimineaţa le dăm ouă vopsite, fripturică cu carne de găină, pârjoale, suc, cina e mai deosebită”.

Vera Suholitco zice că străduinţele profesorilor de a face sărbătorile de Paşti să treacă cât mai interesant pentru copii par să nu compenseze căldură părintească de care ei au nevoie: „Vreau să vă spun că câtă străduinţă nu o vom depune noi, părinţii nu îi putem înlocui. Când vin părinţii chiar din familiile cele mai vulnerabile, copiii cu bucurie îi întâlnesc, îi petrec şi rămân cu lacrimi în ochi în instituţie. Majoritatea copiilor care pleacă în vacanţă vin cu dulciuri, vin cu copturi, se apropie sărbătorile de Paşti şi tot cineva le dă la drum câte ceva ca să vină în şcoală fiindcă când o venit copilul, ceilalţi îl întreabă dar ce ai adus, da dă-mi şi mie o bucăţică. Aşa-s copii în internat.”

Vlăduţ se numără printre copiii care de Paşti, pentru o săptămână, vor merge acasă: „O să ajut părinţii, mama, tata, bunicii, o să ne pregătim de paşti. O să aibă parte de bucurie din partea mea”

La fel şi Doiniţa Plăcintă: „Îmi place că mă duc acasă, cu părinţii, adică noi cu mămica mea, cu sora, petrecem, vin toate neamurile noastre, vin la casa părintească. În ziua de Paşti îmi place foarte mult să mă duc la biserică să sfinţesc ouăle. La mine în clasă sunt două trei persoane care nu au aşa posibilitate să se ducă, au probleme în familie sau părinţii aşa au vrut. Parcă simt că undeva ei plâng pe ascuns şi înţeleg că au o jale în dânşii”.

Lenuţa, colega de clasă a Doiniţei, pare să fie mai puţin impresionată că va avea o săptămână de vacanţă la Paşti. Ea oricum nu are la cine merge: „Eu o să stau la şcoală cu prietenii, cu colegii. Vom sărbători şi noi... vom privi televizorul, ne vom juca. Vom mânca pască, ouă...”

Copii care rămân la internat în ziua de Paşti au parte şi de cadouri adunate de la oamenii de bună credinţă sau organizaţiile de binefacere din raion.
Previous Next

XS
SM
MD
LG