Linkuri accesibilitate

Dublu atentat sinucigaș în Daghestan - 12 morți din care 9 polițiști


Președintele rus Dmitri Medvedev: „Țelul teroristilor este să destabilizeze situația în țară și să răspîndească panica”

In ziua in care au loc inmormintarile celor omoriti luni, in doua atacuri sinucigase din metroul moscovit, cel putin 12 oameni au fost omoriti si alti peste 20 au fost raniti in alte doua atacuri sinucigase petrecute in cursul diminetii, in republica nord caucaziana Daghestan, in localitatea Kizliar.

In sedinta de guvern de astazi, premierul Vladimir Putin a declarat ca ar avea loc „un atac impotriva Rusiei”. „Nu exclud posibilitatea ca acelasi grup care a organizat exploziile din metroul din Moscova sa fie raspunzator si de acest atac. Nu voi caracteriza acum atacul, totul a fost spus dupa tragedia de luni din metroul din Moscova”, a adaugat Putin.
Președintele Dmitri Medvedev prezidează ședința Consiliului rus de Securitate la Gorki


Premierul Rusiei, Vladimir Putin a promis, la fel ca si presedintele Dmitri Medvedev si ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ca cei vinovati vor fi gasiti si pedepsiti.

Dmitri Medvedev: „Telul teroristilor este sa destabilizeze situatia in tara, sa distruga societatea civila, sa raspindeasca panica si teama in populatie. Nu vom permite asta!”

Intre victimele atacurilor coordonate din Dagestan din aceasta dimineata se afla 9 ofiteri de politie, inclusiv seful politiei din regiune. Potrivit ministrului rus de interne Rashid Nurgaliev, unul dintre atacatori era imbracat in uniforma de politist. „Evenimentele ne arata ca teroristii isi aleg la intimplare victimele. Cer de aceea, o atentie sporita si vigilenta la toate instalatiile vitale si in locurile publice din intreaga tara – in primul rind in sali de cinema, in scoli, colegii si universitati”.

Autoritatile ruse au spus ca au luat urma celor care au ajutat la organizarea atacurilor de la Moscova si au dat publicitatii portretele robot a doua femei, despre care au spus ca ar fi „vaduve negre” din Caucazul de Nord, femei carora le-au fost ucisi sotii, copii sau familiile de catre fortele rusesti, femei ce nu mai au nimic de pierdut si pentru care viata, dupa suferintele si umilintele indurate nu ar mai avea sens.

Ieri, premierul Vladimir Putin s-a aratat neinduplecat cu organizatorii atacului: „Stim unde se ascund si este o chestiune de onoare pentru agentiile de forta sa-i scoata din hazna”.

Investigatorii spun ca cei care ar fi pus la cale atacurile de la Moscova ar face parte dintr-un grup de 30 de oameni, antrenati de militantul cecen Said Buriatki si au avertizat ca ar putea urma noi atacuri. Chiar daca autoritatile au invinovatit deja rebelii ceceni pentru atacurile de luni si de astazi, seful Serviciului national de securitate al Rusiei, generalul Nikolai Patrusev a declarat ca ar putea sa fie implicati si ceea ce el a numit forte straine, precum „Geogia si liderul ei Saakashvili ale carui actiuni sunt imprevizibile”.

Ieri, si ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit despre grupuri teroriste internationale: „Toate acestea arata nevoia unei coordonari mai ample internationale in asa fel incit teroristii – cei care organizeaza, planuiesc si platesc aceste acte teroriste- sa nu se simta in siguranta nicaieri. Este vorba de o retea internationala si noi putem lupta impotriva ei numai daca deciziile sunt luate de comunitatea internationala, mai ales de Natiunile Unite”.
La locul uneia dintre explozii în localitatea Kizlyar din Dagestan


Analistii politici rusi si internationali sunt mai precauti in a lansa acuzatii de vinovatie, mai ales ca nimeni nu si-a asumat raspunderea pentru atacurile de luni si de astazi. Organizatii pentru apararea drepturilor omului sunt ingrijorate ca masurile de securitate luate de politie vor duce la ingradirea si mai mare a libertatilor civile si la sicanarea oamenilor din Caucazul de Nord si din Asia Centrala. Liderii opozitiei se tem ca activitatea politica a opozitiei va fi restrictionata. Privind catre trecutul recent, exista argumente solide in favoarea acestor temeri.

Vladimir Putin a venit la putere acum 10 ani dupa ce a lansat al doilea razboi impotiva Ceceniei, ca urmare a exploziilor unor apartamente de blocuri din Rusia pentru care autoritatile au dat vina pe militantii ceceni. 5 ani mai tirziu, cind Putin era presedinte, dupa atacul asupra scolii de la Beslan, soldat cu moartea a sute de copii, autoritatile au abolit alegerea de catre populatie a guvernatorilor, preferind varianta numirii lor de catre Moscova.

De data aceasta s-au auzit si foarte limpezi critici la adresa politicii guvernului si a lipsei de rezultate in combaterea atacurilor de tip terorist. Fostul ofiter de securitate Kirill Kabanov, care conduce comitetul national anti coruptie din Rusia are indoileli ca masurile ce au fost luate vor aduce rezultate. El invinuieste autoritatile ca nu au putut preveni tragedia de la Moscova si din Dagestan: „Un sistem care este corupt de la cap la coada nu poate sa avertizeze asupra unor posibile atacuri. Politistii care ar trebui sa investigheze cauzele atacurilor si sa identifice suspectii sunt mai degraba ocupati sa ia mita de la suspecti. Acesta este unul din factorii care permite actiunile teroriste”.

In Caucazul de Nord, corespondentii nostri relateaza despre razii si arestari arbitrare, tortura si crime impotriva tinerilor musulmani care sunt abia apoi acuzati ca ar fi fost teroristi. Fortele de ordine sunt cele care, prin actiunile lor, contribuie la radicalizarea populatiei locale. Kirill Kabanov crede ca o alta cauza a terorismului in Rusia este lipsa rezultatelor in combaterea coruptiei si a saraciei.
XS
SM
MD
LG